Kakve su to „Freemium“ aplikacije?

U poslednje vreme sve je više tzv. „Freemium“ aplikacija, što je treća vrsta pored onih „Free“ i „Premium“ na koje smo navikli.

Free aplikacije su, kao što i samo ime kaže, besplatne. Premium su one koje se plaćaju. A Freemium su nešto između.

Free (besplatne) aplikacije

Besplatne aplikacije su one koje možete preuzeti skroz besplatno, bez ikakve novčane nadokanade, i koristiti.

Kada instalirate Free aplikaciju podrazumeva se da je možete koristiti besplatno bez ikakvih ograničenja po pitanju sadržaja i funkcionalnosti.

Ovakvih aplikacija je sve manje jer su i te prešle na Freemium metod monetizacije.

Premium (plaćene) aplikacije

Drugi dobro poznat oblik monetizacije aplikacija jeste Premium. Ovakve aplikacije morate prvo kupiti da biste uopšte mogli da ih preuzmete i koristite.

Ovakav model monetizacije je postojao oduvek i dan danas se koristi često. Ipak, polako i Premium aplikacije prelaze na Freemium model monetizacije.

Freemium aplikacije

I tu dolazimo do trećeg oblika – Freemium. Ovo je najpogodniji oblik monetizacije aplikacija kako za autore tako i za korisnike.

Ovaj model zarade se oslanja na tzv. „Paywall„.

freemium-app-example
Primer Freemium aplikacije

Dakle: korisnik može besplatno instalirati aplikaciju ali da bi koristio sve njene opcije mora da plati jednokrano ili da se pretplati na određeni period.

Čest je slučaj i da developeri otključaju sve opcije ali stave (često dosadne) reklame svuda po aplikaciji i nude korisnicima opciju da plate Premium verziju kako bi ih uklonili.

Ovaj model zarade nije ništa novo, koristio se odavno i kod računarskih programa još u doba Shareware verzija.

Recimo, ranije verzije Photoshop-a ste mogli besplatno da instalirate i koristite prvih 30 dana, nakon toga biste morali da platite ukoliko biste želeli da nastavite sa korišćenjem.

Ili ako se sećate oni stari programi za obradu videa su u besplatnim verzijama imali samo nekoliko osnovnih alata i stavljali su vodeni žig (watermark) preko videa.

Problem u to vreme je bio što se to moglo lako „krekovati“ pa su ljudi koristili programe neograničeno dugo i sa svim opcijama.

U današnje vreme, sa pojavom mobilnih aplikacija i popularizacijom interneta, Freemium model je mnogo zastupljeniji.

Zašto je Freemium danas toliko zastupljen?

Danas gotovo svaka igra zahteva online nalog, ili makar komunikaciju sa serverom, da biste je igrali. Zbog toga je mnogo teže krekovati igricu, njene opcije, valutu, vreme… ili šta već sve može da se otključa plaćanjem.

Paywall je danas mnogo teže zaobići jer vam server uopšte neće poslati određene podatke dok ne primi legitimnu uplatu, recimo poene u igri za par dolara.

Developeri imaju više mogućnosti jer mogu sa lakoćom implementirati Paywall u svoje aplikacije pomoću raznih servisa trećih strana.

Uz sve to, online plaćanje je postalo mnogo sigurnije i praktičnije.

Upravo zbog svega toga ovaj model zarade je zastupljeniji više nego ikada.

Gde sve viđamo Freemium model?

spotify freemium model
Spotify paketi / Photo: impactbnd

Freemium model zarade se ne mora koristiti samo u aplikacijama i računarskim programima, mnogi online servisi ga takođe koriste.

Neki od primera su Premium nalozi za, recimo, Spotify, Dropbox, OneDrive, Google Drive… itd. Većina tih online servisa nudi besplatno određenu količinu nečega (vreme, prostor, protok…), a sve preko toga morate platiti. Dakle, besplatno je ali do određene mere.

Što se tiče mobilnih aplikacija, što je tema ovog članka, Freemium model je toliko popularan da je i sam Google uveo integraciju tog modela sa Play Store.

Tako da developeri aplikacija mogu upotrebiti „in-app purchases“ API kako bi korisnici mogli sa lakoćom otključati određeni sadržaj u samoj aplikaciji preko Play servisa. Developerima to znatno olakšava implementaciju ovog modela zarade, a korisnicima olakšava i nudi bezbednije plaćanje.

Free, Premium ili Freemium?

I na kraju se možemo zapitati: koji model zarade je najbolji za nas korisnike, a koji za developere?

Zavisi od vrste aplikacije i ciljne grupe korisnika.

Developeri koji žele da dođu do što većeg broja korisnika, a da pritom zarade, Freemium model je idealno rešenje. To je, dakle, neki balans koji većini odgovara.

Izvori: 1. sweetpricing 2. HTG
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *