Pronađite mesto na planeti na osnovu vremenskih uslova

Koja je najbliža država koja ima nisku vlažnost vazduha zimi i temperatura ne ide ispod 5 stepeni? U kom gradu u Evropi je vazduh čist tokom zime i temperatura se kreće između 0 i 10 stepeni? Koji grad u Aziji nije pretopao leti i nema mnogo kiše?

Sve su to normalna pitanja koja postavljamo kada želimo da putujemo u neku nepoznatu džavu ili grad, a osetljivi smo na vreme.

Ako i vi birate destinaciju za putovanje na osnovu vremenski prilika, onda će vam ovaj članak biti od koristi.

Dakle, postoji sajt na kojem možete filtrirati gradove na planeti prema vremenskim uslovima u njima – Climate Finder.

Od filtera imate:

  • Temperatura
  • Subjektivni osećaj
  • Vlažnost vazduha
  • Kiša
  • UV indeks
  • Oblačnost
  • Kvalitet vazduha
  • Broj nomada
Primer filteracije na sajtu

Za svaki filter možete podesiti minimalne i maksimalne vrednosti, a ako neko polje ostavite prazno onda se podrazumeva da nema ograničenja.

Pored tih parametara možete izabrati period u godini (godišnja doba ili određene mesece), kao i kontinent. Možete i izabrati „tokom cele godine“ i „bilo gde“ ukoliko ne želite da ograničavate rezultate pretrage na period i lokaciju.

Filtere možete dodavati klikom na „Add filter“ i oni su međusobno vezani „AND“ logičkim operatorom. U prevodu: sa svakim filterom sužavate pretragu.

Kada dobijete rezultate videćete naziv države i grad, a svi podaci će biti smešteni u jednu preglednu šarenu tabelu.

U toj tabeli se nalaze prosečne vrednosti za svaku od stavki koje sam naveo za svaki mesec u godini. Zelena polja označavaju dobre vrednosti, a crvena loše. Jedino kod oblačnosti svetla polja označavaju slabu, a tamna polja veću pokrivenost oblacima.

Ja sam napravio primer jedne pretrage pa možete pogledati kako to izgleda – LINK.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *