Saznaj Novo Mreža
"Saznaj Novo Mreža" je skup servisa koje nudi sajt "Saznaj Novo". Mreža će se vremenom širiti dodavanjem novih servisa.
Ad

AI developer skalirao čuvenu scenu filma iz 1895. u 4K 60fps!

0
Ad
 

U poslednje vreme skoro svakoga dana možemo pročitati vest o nekom novom AI dostignuću.

Pre svega nekoliko dana sam pisao o AI modelu koji može da popravi i oboji stare crno-bele filmove (pročitaj), a sada pišem o nečemu sličnom.

Naime, AI developer i Youtube-r Denis Shiryaev je pomoću „nekoliko neuronskih mreža“ skalirao i poboljšao čuvenu scenu voza iz 1895. godine u 4K rezoluciju u 60fps!

Radi se o kratkom dokumentarnom francuskom filmu pod nazivom „L’arrivée d’un train en gare de La Ciotat“ (Voz pristaje u stanicu) u kojem se vidi kako voz pristaje u Ciotat stanicu. Film je poznat po tome što je navodno izazivao paniku kod gledalaca u bioskopima jer su se plašili da će voz izaći iz platna. Iako su ove glasine odbačene kao netačne, možete zamisliti kako su ljudi u to vreme reagovali kada su po prvi put videli pokretnu sliku na platnu.

Shiryaev je, kako navodi u svom Reddit postu, „uposlio nekoliko neuronskih mreža“ kako bi ovaj film skalirao u 4K i to u 60fps. Ispod možete videti originalni snimak, a ispod njega i skalirani 4K snimak.

Kao što možete videti AI je uklonio sve one nepravilnosti u snimku koje su inače veoma vidljive u starim filmovima. Naravno, ako se malo bolje zagledate možete uočiti i nove nepravilnosti koje je AI generisao zbog nedostatka informacija u tim delovima snimka.

U snimak je dodat još i zvuk, što je svakako pozitivno uticalo na celokupan utisak o ovom remasterovanom delu.

Ipak, nije još uvek poznato koje neuronske mreže je Shiryaev koristio, ali verovatno se radi o GAN (generative adversarial networks). To su iste mreže koje se koriste i za kreiranje Deepfakes i FaceGAN.

Manipulisanje video snimcima pomoću veštačke inteligencija može biti opasno po sve nas jer su rezultati veoma realni. Ali, kao što možemo videti, AI se koristi i u dobre svrhe, a tako bi samo i trebalo da bude.

Ad
Tvoja reklama ovde
Izvori TNW Reddit

become-a-patron-2

Preporučeno za tebe:

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete postaviti pitanje u grupi - Saznaj Novo pitanja i odgovori