AI developer skalirao čuvenu scenu filma iz 1895. u 4K 60fps!

U poslednje vreme skoro svakoga dana možemo pročitati vest o nekom novom AI dostignuću.

Pre svega nekoliko dana sam pisao o AI modelu koji može da popravi i oboji stare crno-bele filmove (pročitaj), a sada pišem o nečemu sličnom.

Naime, AI developer i Youtube-r Denis Shiryaev je pomoću „nekoliko neuronskih mreža“ skalirao i poboljšao čuvenu scenu voza iz 1895. godine u 4K rezoluciju u 60fps!

Radi se o kratkom dokumentarnom francuskom filmu pod nazivom „L’arrivée d’un train en gare de La Ciotat“ (Voz pristaje u stanicu) u kojem se vidi kako voz pristaje u Ciotat stanicu. Film je poznat po tome što je navodno izazivao paniku kod gledalaca u bioskopima jer su se plašili da će voz izaći iz platna. Iako su ove glasine odbačene kao netačne, možete zamisliti kako su ljudi u to vreme reagovali kada su po prvi put videli pokretnu sliku na platnu.

Shiryaev je, kako navodi u svom Reddit postu, „uposlio nekoliko neuronskih mreža“ kako bi ovaj film skalirao u 4K i to u 60fps. Ispod možete videti originalni snimak, a ispod njega i skalirani 4K snimak.

Kao što možete videti AI je uklonio sve one nepravilnosti u snimku koje su inače veoma vidljive u starim filmovima. Naravno, ako se malo bolje zagledate možete uočiti i nove nepravilnosti koje je AI generisao zbog nedostatka informacija u tim delovima snimka.

U snimak je dodat još i zvuk, što je svakako pozitivno uticalo na celokupan utisak o ovom remasterovanom delu.

Ipak, nije još uvek poznato koje neuronske mreže je Shiryaev koristio, ali verovatno se radi o GAN (generative adversarial networks). To su iste mreže koje se koriste i za kreiranje Deepfakes i FaceGAN.

Manipulisanje video snimcima pomoću veštačke inteligencija može biti opasno po sve nas jer su rezultati veoma realni. Ali, kao što možemo videti, AI se koristi i u dobre svrhe, a tako bi samo i trebalo da bude.

Izvori: 1. TNW 2. Reddit
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *