AddLEDs – Prikaz lampica sa tastature na ekranu

U svom životu sam promenio dosta tastatura i nikada nisam imao normalne indikacione lampice. Pod „normalne“ podrazumevam da se vidi šta koja lampica predstavlja. Nikada nisam znao da li svetli lampica za Caps Lock ili Scroll Lock ili Num. Problem je što lampice svetle jako a ikonice ispod njih se ne vide uopšte.

Zbog toga mi je trebalo neko drugo rešenje jer nisam hteo da mi te lampice budu uslov za odabir tastature.

Rešenje je mali portabilni program pod nazivom „AddLEDs“.

AddLEDs

Ovaj programčić dodaje virtuelne lampice u Windows sistem direktno na Start traku, odmah do sata.

Kada pokrenete program lampice će se odmah pojaviti u odeljku kod sata. Možete ih tako ostaviti, a možete ih podesiti. Ali, pre toga da objasnim šta koja ikonica označava.

  • A – indikator za Caps Lock
  • D – indikator za aktivnost diska
  • N – aktivnost mreže
  • 1 – indikator za Num
  • S – indikator za Scroll Lock

Ikonice imaju neku pozadinu i boju teksta. Kada se stanje ikonice promeni onda se menja i boja pozadine i teksta. Recimo, podrazumevano je podešeno da crvena pozadina označava neaktivno stanje, a zelena aktivno.

Jedini izuzetak je kod Caps Lock ikonice jer se menjaju i boja i slovo. Kada je taj taster aktivan slovo „A“ postaje veliko, a kada je neaktivan onda je prikazano malo slovo „a“.

Kada kliknete desnim tasterom miša na neku ikonicu možete promeniti boju, uključiti „Switch“ opciju, dodati zvuk, i podesiti još neke tasteru svojstvene opcije.

Switch opcija će vam poslužiti ukoliko vam je neki taster pokvaren, a zvuk će dobro doći onima koji se više oslanjaju na zvučne povratne informacije.

I manje-više to je sve što se može reći o ovom programu. Program je mali i lagan, nema mnogo opcija, i prosto služi svrsi. Podesite ga kako vam odgovara i to je to.

Preuzmi

Kao što sam napisao program je portabilan pa ga možete smestiti i na USB pa aktivirati bilo gde. Preuzmite ga besplatno i pokrenite.

Link za preuzimanje

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *