Folding@Home: pomozite u pronalaženju leka za Korona virus

Folding@Home (Pande Lab, Stanford University) je projekat koji koristi doniranu procesorsku snagu računara širom sveta u svrhe simuliranja proteinskog savijanja.

Ove simulacije su veoma zahtevne po računar ali i veoma bitne za razumevanje bolesti i pronalaženje leka za terapije protiv njih.

Početkom februara najavili su da se udružuju sa ostalim COVID-19 istraživačkim laboratorijama kako bi pomogli da se istraži taj virus i pronađu potencijalni lekovi za terapije.

Preuzimanjem Folding@Home, neiskorištene računske resurse možete donirati Konzorcijumu Folding@home, gde istraživači rade na unapređenju našeg razumijevanja strukture potencijalnih lekova za 2019-nCoV koji bi mogli pomoći u osmišljavanju novih terapija. Podaci koje nam pomažete da generišemo se brzo i otvoreno distribuiraju kao deo otvorene naučne saradnje više laboratorija širom sveta, pružajući istraživačima nove alate koji mogu otključati nove mogućnosti za razvoj lekova koji spašavaju život“ – naveli su u svom blog postu.

Kako vi možete pomoći?

Ukoliko imate računar koji vam svakako radi i dok ga ne koristite, možete donirati tu neiskorištenu procesorsku snagu projektu Folding@Home.

Sve što treba da uradite jeste da porkenete FaH klijent i podesite ga da koristi procesorsku snagu u svrhe istraživanja „Any Disease„. U to spadaju projekti 1174111742, i 11743 koji se tiču Korona virusa.

Ukoliko želite možete podesiti da se računar koristi stalno u te svrhe, ili samo dok je u Idle stanju (dok ga ne koristite vi). Isto tako možete podesiti količinu procesorske snage koju želite da donirate.

Imajte na umu životni vek računara, buku, i potrošnju el. energije kada podešavate ove opcije. Podesite onako kako vama najviše odgovara na osnovu toga kako i koliko koristite računar.

Možete donirati anonimno ili pod svojim identitetom. Možete se i priključiti timu ili kreirati novi tim pa pozvati druge.

Ako želite da se priključite timu „Saznaj Novo“, izaberite svoje ime i za „Team Number“ stavite „237090„.

Ime i Team Number možete uneti tako što ćete, nakon startovanja FaH klijenta, otići na OVAJ link pa kliknuti na „Change Identity„.

folding at home korona virus cpu
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *