Kako spustiti bilo koji program u „System Tray“

0

Imati gomilu otvorenih programa i prozora u Windows-u može uticati na produktivnost, pogotovo ako imate samo jedan monitor. Ja imam dva i opet mi je nekad malo.

Konstantno „alt-tabovanje“ može biti naporno, a često i ne uspem da „ubodem“ pravi prozor pa moram da prođem ceo krug ispočetka.

Windows je to delimično rešio uvođenjem virtualnih radnih površina, ali opet i u tom slučaju moram „alt-tabovati“ radne površine pa još i prozore. Inače volim da usvojim nove tehnologije i opcije, ali na virtualne radne površine nisam uspeo da se navikenm još uvek.

U potrazi za rešenjem naišao sam na Open Source program pod nazivom „MinimizeToTray“.

Ovaj maleni program će vam omogućiti da spustite bilo koji program u System Tray, bez obzira na to da li je ta opcija podržana u okviru programa ili ne.

Dakle, umesto da spustite program u Start traku (Minimize opcija), vi spustite u System Tray i više ga ne vidite, a ni ne pojavljuje se u Alt-Tab listi.

Taj program će biti pokrenut u pozadini i radiće ono što inače treba da radi, a neće vam smetati – idealno.

Uputstvo

1) Preuzmite program sa ovog linka (MinimizeToTray.zip)

Napomena: ovaj alat je pisan u AutoIT, što mnogi anti-virus alati detektuju kao false-positive malver. Vi svakako možete pogledati kompletan izvorni kod ovog alat i bez brige ga pokrenuti.

2) Raspakujte arhivu negde i pokrenute. Ovo je portabilan alat tako da ga sačuvajte negde odakle ga nećete slučajno obrisati.

3) Pređite na prozor koji želite da spustite u System Tray i pritisnite „Alt+F1“ da ga spustite.

4) Pritisnite „Alt+F2“ da ga vratite. Možete kliknuti i desnim tasterom miša na MinimizeToTray ikonicu u System Tray prostoru pa izabrati koji prozor želite da vratite.

minimize to tray opcije

5) Pritisnite „F10“ da vratite sve prozore. Isto možete kliknuti desnim tasterom miša na MinimizeToTray ikonicu u System Tray prostoru pa izabrati „Restore all Windows“.

Ako želite da spustite sistemske programe, onda MinimizeToTray morate pokrenuti kao administrator: desni klik na MinimizeToTray.Exe pa izaberite „Run as administrator“.

Preuzmi MinimizeToTray

Povezano

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete poslati upit preko kontakt stranice.