Kako spustiti bilo koji program u „System Tray“

Imati gomilu otvorenih programa i prozora u Windows-u može uticati na produktivnost, pogotovo ako imate samo jedan monitor. Ja imam dva i opet mi je nekad malo.

Konstantno „alt-tabovanje“ može biti naporno, a često i ne uspem da „ubodem“ pravi prozor pa moram da prođem ceo krug ispočetka.

Windows je to delimično rešio uvođenjem virtualnih radnih površina, ali opet i u tom slučaju moram „alt-tabovati“ radne površine pa još i prozore. Inače volim da usvojim nove tehnologije i opcije, ali na virtualne radne površine nisam uspeo da se navikenm još uvek.

U potrazi za rešenjem naišao sam na Open Source program pod nazivom „MinimizeToTray“.

Ovaj maleni program će vam omogućiti da spustite bilo koji program u System Tray, bez obzira na to da li je ta opcija podržana u okviru programa ili ne.

Dakle, umesto da spustite program u Start traku (Minimize opcija), vi spustite u System Tray i više ga ne vidite, a ni ne pojavljuje se u Alt-Tab listi.

Taj program će biti pokrenut u pozadini i radiće ono što inače treba da radi, a neće vam smetati – idealno.

Uputstvo

1) Preuzmite program sa ovog linka (MinimizeToTray.zip)

Napomena: ovaj alat je pisan u AutoIT, što mnogi anti-virus alati detektuju kao false-positive malver. Vi svakako možete pogledati kompletan izvorni kod ovog alat i bez brige ga pokrenuti.

2) Raspakujte arhivu negde i pokrenute. Ovo je portabilan alat tako da ga sačuvajte negde odakle ga nećete slučajno obrisati.

3) Pređite na prozor koji želite da spustite u System Tray i pritisnite „Alt+F1“ da ga spustite.

4) Pritisnite „Alt+F2“ da ga vratite. Možete kliknuti i desnim tasterom miša na MinimizeToTray ikonicu u System Tray prostoru pa izabrati koji prozor želite da vratite.

minimize to tray opcije

5) Pritisnite „F10“ da vratite sve prozore. Isto možete kliknuti desnim tasterom miša na MinimizeToTray ikonicu u System Tray prostoru pa izabrati „Restore all Windows“.

Ako želite da spustite sistemske programe, onda MinimizeToTray morate pokrenuti kao administrator: desni klik na MinimizeToTray.Exe pa izaberite „Run as administrator“.

Preuzmi MinimizeToTray

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *