[Windows] Kako kreirati nevidljiv folder

U doba kada sam dobio svoj prvi računar igrice i nisu bile toliko popularne pa smo istraživali sistem, i generalno ceo računar (barem ja jesam).

Nakon što otkrijemo nešto zanimljivo pokušavamo da to iskoristimo za da „prenkujemo“ jedne druge.

Recimo, jedan od najpoznatijih je bio zamrznuti ekran: uslikaš desktop, staviš tu sliku kao pozadinu i sakriješ ikonice. Drugi najpoznatiji je bilo postavljanje nekog glasnog zvučnog efekta kao zvuk pri pokretanju sistema.

U to vreme otprilike sam naučio i da kreiram nevidljiv folder. Bilo je to nešto veoma zanimljivo jer si tu mogao da sakriješ bilo šta budući da se roditelji nisu baš snalazili na računarima.

Zaokupirani silnim igricama današnja deca slabo isražuju sam računar i sistem, i zato pišem ovaj članak.

Uputstvo

Kreiranje nevidljivog foldera je veoma jednostavno i ne zahteva nikakve dodatne alate, sve što vam treba već se nalazi u Windows-u.

Kliknite desnim tasterom miša na radnu površinu pa izaberite „New > Folder“.

nevidljiv folder windows

Za ime unesite nevidljiv karakter koji ćete dobiti tako što ćete držati „Alt“ pa preko Num tastature uneti broj 255. Ako ne uspete, kopirajte ga odavde (između navodnika): “ „.

nevidljiv folder windows

Sada desni klik na taj folder pa „Properties > Customize > Change icon„.

Skrolujte listu dok ne naiđete na prazno polje. To je zapravo ikonica koja nema ništa na sebi, skroz je providna. U slučaju da ne vidite listu kao što je kod mene, samo unesite sledeće za putanju na vrhu:

%SystemRoot%\System32\SHELL32.dll
nevidljiv folder windows

Sačuvajte i to je to!

Ukoliko želite da napravite više nevidljivih foldera, morate za svaki naredni uneti razmak nakon nevidljivog karaktera (alt+255).

Ukoliko ste izgubili nevidljiv folder negde na radnoj površini, samo selektujte mišem ceo desktop i videćete ga. Ili prosto pritisnite ctrl+a.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *