Youtube Music od sada i na računarima!

Bez obzira na to što je Youtube primarno orijentisan na video sadržaj, mnogi korisnici ga koriste za slušanje muzike, i to uglavnom preko mobilnih uređaja. Google to zna pa je 2015. godine pokrenuo Youtube Music servis u okviru te platforme i napravio mobilne aplikacije (Android, iOS).

Pošto su video snimci na Youtube-u (uglavnom) besplatni za gledanje, autori pesama, ali i Google, moraju nekako zaraditi. Tako je Google odredio da će Youtube Music pratiti Freemium model, o čemu sam pisao u prethodnom članku.

U suštini, možete besplatno koristiti taj servis ali ograničenja su vam: kvalitet zvuka do 128 kbit/s, ne možete slušati muziku u pozadini, ne možete slušati muziku offline, imate reklame.

youtube music pricing table
Youtube pretplate / Photo: Wikipedia

A šta je sa računarima?

Youtube Music je dostupan i na desktop uređajima i ovde su te restrikcije malo komplikovanije. Reklame imate svakako kao i kod svih drugih video snimaka, i imate skriptu koja vam pauzira muziku ukoliko niste aktivni na kartici neko vreme (za šta inače postoji rešenje).

Uglavnom, mnogo je bolje koristiti Youtube Music na računaru nego na telefonu, a sada imamo i nov interfejs (koji podseća na Google Play Music) koji će ceo doživljaj upotpuniti.

Player

Na dnu ekrana će se uvek nalaziti muzički player gde možete upravljati trenutnom pesmom.

youtube music desktop 2020

Imate play/pause, sledeća/prethodna pesma, time track, zvuk, like/dislike, ponavljanje, mešanje, otvori album, otvori izvođača, podeli… itd.

Dobra stvar je što možete pretraživati ostale pesme, izvođače, albume… po sajtu dok pesma ide u pozadini. Čim pokušate da uradite nešto na sajtu dok je pesme aktivna, video će se spustiti u donji desni ugao ekrana odakle mu možete uvek pristupiti. Player će naravno uvek biti na dnu ekrana sa svim opcijama koje sam naveo.

Home

Na početnoj stranici su vam predložene pesme, performansi uživo, miksevi samo za vas, vaši omiljeni izvođači, današnji hitovi, i muzika raspoređena po kategorijama.

U suštini, tu možete početi ukoliko niste sigurni šta biste slušali.

Hotlist

Ovde se nalazi, kao što i samo ime kaže, „vruća“ lista. Odnosno, tu su trenutno popularne pesme na Youtube-u u trenutku kada pretražujete.

youtube music desktop 2020

Library

Ova kartica se bavim isključivo vašim profilom i aktivnosti na Youtube-u po pitanju pesama.

Pa tako imate poslednje odlušane pesme, liste, albume, pesme, izvođače.

Algoritam

Prednost Music servisa u odnosu na običan Youtube je što imate mogućnost lajkovanja i dislajkovanja pesama i izvođača. Music servis će vam na osnovu toga ponuditi druge pesme i izvođače.

Čak imate i mogućnost da izaberete izvođače koji vam se dopadaju pa da vam Youtube Music generiše liste i predlaže pesme shodno vašem ukusu.

youtube music desktop 2020

Kako do Youtube Music?

Ako želite da koristite Youtube Music preko računara dovoljno je da posetite music.youtube.com i budete prijavljeni sa svojim Google nalogom.

Ako pak želite da koristite na mobilnom telefonu, aplikacije možete besplatno preuzeti za Android i iOS uređaje.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Time Ago vam ne radi na sajtu, sada sam objavio dva komentara i pise pre 60, 57 minuta. Vjerovatno se vrijeme ne racuna fino :D

  2. Radi instalacija i na chrome, samo je potrebno u gornjem desnom cosku otvoriti meni i kliknuti install You Tube Music.

  3. Ako se otvori sa Edge ( radi sa Edge chromium, nisam pokusao stari edge ) , music you tube nudi mogucnost instaliranja na desktop, kao aplikaciju = PWA, https://web.dev/progressive-web-apps/ )

    Dakle, moguce je sacuvati u meniju, desktopu, pinovati na taskbar, i ponasa se kao prava nativna aplikacija.

    Pozdrav

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *