Novi besplatan DNS za zaštitu dece na internetu

Cloudflare je pre dve godine pokrenuo 1.1.1.1 DNS (i Warp) koji je fokusiran na privatnost i brzinu. Ukoliko želite možete proveriti da li je ovaj DNS brži od onog koji vam je postavio vaš ISP (verovatno jeste) – testiraj.

Pored toga, 1.1.1.1 DNS pruža DoH za one koji ne žele da njihov ISP zna koje sajtove posećuju – opširnije.

Svi ovi servisi su skroz besplatni za korišćenje, štite vašu privatnost, i ubrzavaju surfovanje internetom. Ali, stari CF DNS nema nikakvu filtraciju, što znači da možete posetiti zaražene i sajtove za odrasle bez ikakvih prepreka (ukoliko nemate neku drugu zaštitu u računaru).

Zato su sada pokrenuli novi besplatan DNS sa filterima za malvere i sadržaja za odrasle:

Bez blokiranja (stari DNS):
Primary DNS: 1.1.1.1
Secondary DNS: 1.0.0.1

Blokiranje samo malvera:
- Primary DNS: 1.1.1.2
- Secondary DNS: 1.0.0.2

Blokiranje malvera i sadržaja za odrasle:
- Primary DNS: 1.1.1.3
- Secondary DNS: 1.0.0.3

Kao što vidite, napravili su zapravo dva nova DNS-a: jedan je ukoliko želite da blokirate samo malvere, a drugi ako želite da blokirate i malvere i sadržaj za odrasle. Oba su besplatna.

1.1.1.1 za porodice koristi globalnu mrežu Cloudflare-a kako bi se osigurala njegova brzina i sigurnost širom sveta. Kao i 1.1.1.1, ovaj servis nudimo besplatno svakom kućnom korisniku bilo gde u svetu.“ – izjavio je CF CEO Matthew Prince.

Prednost blokiranja na nivou DNS-a jeste ta što vaš uređaj nikada neće ni stići do zabranjenog sadržaja pa neće ni morati da se „bori“ sa njim.

Ipak, CF DNS ne blokira baš sav sadržaj, može se desiti da se „provuče“ neki sajt, ali onda tu nastupa vaš veb pregledač koji takođe ima zaštitu od malvera (ali ne i od sadržaja za odrasle). CF lista zabranjenog sadržaja će se, nadam se, dopunjavati vremenom.

Kako aktivirati novi DNS?

Ukoliko vam se sve ovo dopalo i želeli biste da podesite novi DNS kod sebe, evo kako to možete učiniti.

Prvo bih preporučio da DNS podesite u samom ruteru kako bi svi uređaji u kućnoj mreži bili zaštićeni.

Pronađite uputstvo za podešavanje DNS-a u svom ruteru (ima ih previše pa ne bih uspeo da sve pokrijem u jednom članku) i podesite „Primary DNS“ i „Secundary DNS“. Iznad sam napisao IP adrese koje unosite u ta polja na osnovu toga koju vrstu zaštite želite.

Evo kako kod mene to izgleda:

promena dns ruter

Ako imate prenosive uređaje koji neće uvek biti povezani na vašu kućnu mrežu, onda u njima takođe podesite DNS uputstvo za Windows.

Što se Android uređaja tiče, DNS možete promeniti pomoću raznih aplikacija: primer 1, primer 2, primer 3.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *