Galaxy Note je bio ismevan kada se pojavio, a sada…

Da li ste znali da je prvi Samsung Galaxy Note bio ismevan od strane korisnika i medija? Svi su se smejali njegovom „ogromnom“ kućištu i govorili kako će propasti odmah nakon pojavljivanja.

Govorili su da je prevelik i da se takav telefon nikada neće koristiti svakodnevno.

Preporuka: zanimljivosti o kompaniji Samsung (1. deo, 2. deo)

Da se podsetimo, Galaxy Note 1 je imao ekran od 5.3 inča. To se smatralo ogromnim u to vreme jer su svi najbolji telefoni imali mnogo manje ekrane. Poređenja radi, Galaxy S2 (flagship u to vreme) je imao ekran od 4.3 inča, dok je iPhone 4s imao ekran od svega 3.5 inča.

Kada uzmeš Note u ruke pored Galaxy S2 zaista deluje ogromno, a ljudi u to vreme nisu tražili velike ekrane kao danas.

ZDNet je u svom pregledu ovog uređaja između ostalog napisao „izgledaće pomalo smešno“. Android Central je u svom pregledu napisao „više za pokazivanje tehnologije nego za svakodnevnu upotrebu“. Slashgear je napisao „[telefon je] prevelik da bi se smestio u džep“.

To su bili samo neki od negativnih komentara o novom telefonu koji se nije uklapao ni u svet telefona ni u svet tableta. Tada prosto nije bilo interesovanja za phablete.

Samsung je dokazao da su svi pogrešili

Slika: Captain Gizmo

Korisnici su ubrzo uvideli benefite velikih ekrana i počeli da plaćaju premium cenu za to. Samsung je ućutkao sve medije koji su ga ismevali nakon što je objavio da je prodato čitavih 10 miliona jedinica u roku od svega 10 meseci. Svakako da brojka nije probila nikakve velike rekorde, ali je itekako dovoljno velika da pokaže da su svi pogrešili kada su ismevali Samsung.

Note je bio prekretnica u svetu telefona jer je upravo od tog trenutka počelo interesovanje za velike telefone. Taj trenutak je uticao na sve ostale telefone koji su usledili – svi su hteli velike ekrane u telefonima.

Svi drugi proizvođači su počeli postepeno da povećavaju ekrane u svojim telefonima. Čak je Apple na kraju popustio i u svoje iPhone telefone počeo da ugrađuje veće ekrane.

Naravno, kako je vreme prolazilo tako smo imali manje uređaje sa većim ekranima jer su proizvođači uspeli da eleminišu okvire oko ekrana. Tako da danas imamo telefone sa velikim ekranima i dovoljno malim kućištima da ih smestimo u džep.

Nekada se 5.3 inča smatralo ogromnim, a sada je to ništa u poređenju sa današnjim telefonima. Note 10 Plus ima ekran od 6.8 inča, a S20 Ultra ima ekran od 6.9 inča. To je tačno na granici sa tabletom jer se tabletom smatraju uređaji sa ekranom od 7+ inča.

Sve u svemu, Samsung je te 2011. godine napravio hrabar potez i krenuo u drugom smeru. Da li su pogrešili? Naravno da nisu! Note telefoni su danas najpopularniji među korisnicima i rado ih kupujemo kada se pojave.

Samsung je pravi inovator, kompanija koja stvara nešto novo, nisu kao neke druge velike kompanije koje samo kradu inovacije i proglase svojim.

Da nije bilo Samsung-a, ko zna kako bi nam danas telefoni izgledali i čime bismo bili zadovoljni.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *