Notifikacije o igricama koje su privremeno besplatne

Da li biste želeli da dobijate redovno obaveštenja na svoj email kada neka igra postane besplatna za preuzimanje? Ako je odgovor pozitivan, onda nastavite da čitate.

Kreirao sam mali sistem koji me obaveštava kada neka igra postane dostupna besplatno za preuzimanje, tj. kada joj cena padne na nulu.

Takva sniženja se dešavaju često i ako ih ugrabite igrica vam ostaje zauvek na nalogu.

Ovaj sistem koji sam kreirao radi sa sledećim platformama:

  • Steam
  • GOG
  • Microsoft store
  • Origin
  • Epic games
  • Uplay

Dakle, ako neka igra na nekoj od ovih platformi postane privremeno besplatna, stiže mi email sa nazivom igre, nazivom platforme, i linkom.

Kako sam ovo postigao?

Ne, ne radi se o Wish listama. Mnogi servisi nude opciju da se pretplatite na mejlove o popustima za neku određenu igricu na određenoj platformi. Ali, niko ne nudi opciju da se pretplatite na SVE igrice na SVIM platformama.

Zato sam počeo da tražim na drugu stranu i našao Reddit.

Postoji subreddit gde korisnici redovno postavljaju linkove do plaćenih igrica koje su trenutno besplatne.

Ono što mi se dopalo kod ovog subreddit-a je što postoji strogo pravilo o formatiranju posta: naslov mora da sadrži platformu, izdavača, vrstu, i naziv igre. Upravo zbog tih pravila moguće je kreirati skriptu koja će pretraživati postove.

Reddit ima odličan API, ali sam se ipak odlučio za jednostavniji pristup: IFTTT. Ovaj servis sam pominjao u par navrata kada sam radio sa mikrokontrolerima.

Inače, kreirao sam PHP skriptu koja koristi Reddit API za povlačenje novih postova i dodao mogućnost korisnicima da se pretplate na određene platforme. Ali, odustao sam od tog projekta jer se dešavalo s vremena na vreme da neki post nije dobro formatiran. Ljudi greše, i to je ok, ali ja ne mogu predvideti svaku grešku koju neko može napraviti. Zbog toga ovaj servis bi bio nepouzdan pa sam odustao od njega.

Evo deo koda ako nekoga zanima. Ako dobijete ideju kako ovo sprovesti u delo (tj. rešiti pomenuti problem), možete me kontaktirati pa da napravimo nešto korisno.

Dakle, kao što rekoh iskoristio sam IFTTT. Kreirao sam recept koji glasi:

AKO se pojavi novi post u ovom subreddit-u sa određenim ključnim rečima ONDA mi pošalji na email link do tog posta.

I ovo radi sasvim solidno. Dešavaju se greške u formatiranju posta ali nije ni bitno, sve dok korisnici pišu ime platforme bez greške ovaj sistem će raditi.

Najbitnije od svega je: IFTTT je besplatan, svako se može snaći u roku od 2 minuta, nije potrebno kodiranje.

IFTTT recept

Ja ću vam pokazati primer recepta za Steam, a vi po istoj logici možete kreirati za ostale platforme. Na kraju imate video.

1) Idite na IFTTT i kreirajte novi recept (napravite nalog ako nemate)

2) Kliknite na „THIS“ pa izaberite „RSS Feed“

3) Sad izaberite „New feed item matches“

4) Za „Keyword or simple phrase“ unesite „[Steam]“

5) Za „Feed URL“ unesite

https://www.reddit.com/r/FreeGameFindings/new.rss

6) Kliknite „Create trigger“

7) Sada kliknite na „THAT“ pa izaberite „Email“

8) Izaberite „Send me an email“

9) Za „Subject“ stavite „Nova Steam besplatna igra“

10) Za „Body“ stavite ovako:

11) Sačuvajte recept

I to je to u suštini. Dobićete email kada neko objavi novi post u kojem se spominje „Steam“ (ili koju platformu već navedete) sa linkom do tog posta. Kada otvorite Reddit post imaćete link do te igre.

Evo primer jednog obaveštenja:

Napomena: često objavljuju i nagradne igre pa pazite na to. Onu moju PHP skriptu sam bio kreirao tako da prvo proveri link u postu pa ako se ne podudara sa platformom (tj. ako je link do nekog drugog sajta a ne do zvaničnog) – zaobiđi post. IFTTT to ne može da radi pa ćete dobijati obaveštenja i o takvim postovima.

SteamDB

Ako želite da pratite sniženja igrica na Steam-u, a ne želite da dobijate obaveštenja, predlažem ovaj sajt (nije reklama) – LINK.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *