Kako igrati stare Java (.jar) mobilne igrice na Android-u?

0

Ne znam zašto ali nekako su mi u lepom sećanju ostale one Java igrice koje sam igrao na mom Sony Ericsson W810i telefonu u 176×220 rezoluciji.

Nedavno sam naišao na folder pun tih igrica koje sam prikupljao godinama i želeo sam opet da ih igram. W810i radi i dan danas, ali mu je sistem pobrljavio. Našao sam na netu najnoviju verziju i ubacio – radi! Međutim, problem sada je bila baterija koja se trošila na svakih 10 minuta, a punjač gubio kontakt.

Nema veze, rešenje sam našao u vidu emulatora za Android uređaje. Ubacio .jar fajl, pokrenuo, radi sve! Instalirao sam tako jednu po jednu igru i možda 5% njih nije radilo. Nakon toga sam proveo još 4 sata igrajući te igre i rešio da napišem članak.

Ako želite i vi da igrate stare Java igrice na svom Android telefonu, biće vam potrebno:

  1. Android uređaj
  2. Java emulator
  3. Igre u .jar formatu

Uputstvo

Prvo instalirajte besplatnu aplikaciju „J2ME Loader„. Ova aplikacija ima sve što vam treba, besplatna je, ima lep dizajn, intuitivan interfejs, i otvorenog je koda.

Sada u telefon prebacite vaše igrice u neki folder do kojeg ćete lako doći. Za prebacivanje fajlova možete koristiti USB ili neki softver za bežično prebacivanje poput AirDroid-a.

Pokrenite aplikaciju, tapnite na plus u donjem desnom uglu ekrana, dođite do tog foldera sa igricama, izaberite igricu po želji.

Sada će se pojaviti ekran sa podešavanjima. Tu možete podesiti svašta, ali ja nisam morao ni u jednom slučaju da diram to, samo sam nastavio sa predloženim podešavanjima.

Ostaje vam još samo da u gornjem desnom uglu tapnete „Start“ i to je to!

Da napustite igru koristite „Exit“ u igri. Ako nema, onda tapnite u gornjem desnom uglu na tri tačke, izaberite „Common settings“ pa „Exit“.

Napredak u igri će biti sačuvan, ali neće se sačuvati napredak u sred nivoa, samo poslednje sačuvano stanje u okviru igre. Recimo, ako ste prešli prvi nivo i na drugom nivou ste na polovini, ako napustite igru kasnije ćete nastaviti od početka drugog nivoa.

Povezano

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete poslati upit preko kontakt stranice.