Kako igrati stare Java (.jar) mobilne igrice na Android-u?

Ne znam zašto ali nekako su mi u lepom sećanju ostale one Java igrice koje sam igrao na mom Sony Ericsson W810i telefonu u 176×220 rezoluciji.

Nedavno sam naišao na folder pun tih igrica koje sam prikupljao godinama i želeo sam opet da ih igram. W810i radi i dan danas, ali mu je sistem pobrljavio. Našao sam na netu najnoviju verziju i ubacio – radi! Međutim, problem sada je bila baterija koja se trošila na svakih 10 minuta, a punjač gubio kontakt.

Nema veze, rešenje sam našao u vidu emulatora za Android uređaje. Ubacio .jar fajl, pokrenuo, radi sve! Instalirao sam tako jednu po jednu igru i možda 5% njih nije radilo. Nakon toga sam proveo još 4 sata igrajući te igre i rešio da napišem članak.

Ako želite i vi da igrate stare Java igrice na svom Android telefonu, biće vam potrebno:

  1. Android uređaj
  2. Java emulator
  3. Igre u .jar formatu

Uputstvo

Prvo instalirajte besplatnu aplikaciju „J2ME Loader„. Ova aplikacija ima sve što vam treba, besplatna je, ima lep dizajn, intuitivan interfejs, i otvorenog je koda.

Sada u telefon prebacite vaše igrice u neki folder do kojeg ćete lako doći. Za prebacivanje fajlova možete koristiti USB ili neki softver za bežično prebacivanje poput AirDroid-a.

Pokrenite aplikaciju, tapnite na plus u donjem desnom uglu ekrana, dođite do tog foldera sa igricama, izaberite igricu po želji.

Sada će se pojaviti ekran sa podešavanjima. Tu možete podesiti svašta, ali ja nisam morao ni u jednom slučaju da diram to, samo sam nastavio sa predloženim podešavanjima.

Ostaje vam još samo da u gornjem desnom uglu tapnete „Start“ i to je to!

Da napustite igru koristite „Exit“ u igri. Ako nema, onda tapnite u gornjem desnom uglu na tri tačke, izaberite „Common settings“ pa „Exit“.

Napredak u igri će biti sačuvan, ali neće se sačuvati napredak u sred nivoa, samo poslednje sačuvano stanje u okviru igre. Recimo, ako ste prešli prvi nivo i na drugom nivou ste na polovini, ako napustite igru kasnije ćete nastaviti od početka drugog nivoa.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Pročitao sam tekst kada se setim tih igara instalirao sam tu aplikaciju ali ima problem što nema da se pretraži igre nego da se ubacuje u dadoteke a ja sam hteo da igram Alien shoter 3d tu igru nisam završio i ima još neke.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *