Kako onemogućiti Windows 8/10 Lock Screen?

Lock Screen je korisna komponenta u Windows 8/10 sistemu ako ga koristite na uređaju koji ima ekran osetljiv na dodir. Ako Windows koristite na računaru (što je vrlo verovatno), to znači da ćete imati jedan korak više u procesu prijavljivanja na svoj nalog.

Kada zaključate svoj nalog, ili pokrenete/restartujete računar, pojaviće se Lock Screen. Da biste došli do ekrana za prijavljivanje, morate prvo skloniti taj Lock Screen. To znači da morate ili kliknuti ili pritisnuti neki taster, a to je jedan korak više. Ako i vas iritira taj dodatni korak, ispratite ispod uputstvo.

Uputstvo

Postupak nije komplikovan ali ostaviću vam ovde dva Registry fajla pomoću kojih možete lako uključiti i isključiti ovu opciju. Ako pak želite ručno da uradite, onda ispratite uputstvo ispod.

Lakši način

Preuzmite OVAJ FAJL i raspakujte zip arhivu negde. U folderu ćete naći dva reg fajla:

  1. DisableLockScreen.reg – dupli klik da uklonite Lock Screen
  2. EnableLockScreen.reg – dupli klik da ponovo omogućite Lock Screen

Ponovo pokrenite računar nakon pokretanja bilo kog od ovih fajlova.

Detaljno uputstvo

Pokrenite „Run“ prozor tako što ćete pritisnuti Win+R na tastaturi. U taj prozor unesite „regedit“ (bez navodnika) pa lupite Enter ili kliknite „Ok“. Pojaviće se ekran koji proverava da li ste administrator – kliknite Yes. Ako niste, unesite administratorsku lozinku.

windows remove lock screen

Sada gore u polje za putanju obrišite sve pa unesite sledeće:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Personalization

Napomena: ako piše da folder ne postoji, onda uklonite „Personalization“ iz putanje da biste završili u „Windows“ folderu. Sada desni klik na taj folder pa New > Key i dajte mu ime „Personalization“. Sada uđite u taj folder.

U desnom panelu ćete videti neke stavke, ignorišite ih. Kliknite desnim klikom negde u prazno pa izaberite New >DWORD (32-bit) Value.

windows remove lock screen

Odmah ćete moći da unesete ime tog ključa pa unesite „NoLockScreen“ (bez navodnika).

Sada kliknite duplim klikom na taj ključ i za „Value Data“ unesite „1„. Sačuvajte klikom na „Ok“ pa ponovo pokrenite računar.

windows remove lock screen

Ako želite da vratite izmene, samo obrišite „NoLockScreen“ ključ koji ste upravo kreirali i ponovo pokrenite računar.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Kad već pominješ Lock Screen, moram da ti postavim pitanje na koje nisam uspio naći odgovor ni na Google-u poslednjih nekoliko godina. Kako vratiti Spotlight linkove na Lock Scrren-u („Like what you see“ i sl.)? Iz nekog razloga su nestali…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *