Kako onemogućiti Windows 8/10 Lock Screen?

3

Lock Screen je korisna komponenta u Windows 8/10 sistemu ako ga koristite na uređaju koji ima ekran osetljiv na dodir. Ako Windows koristite na računaru (što je vrlo verovatno), to znači da ćete imati jedan korak više u procesu prijavljivanja na svoj nalog.

Kada zaključate svoj nalog, ili pokrenete/restartujete računar, pojaviće se Lock Screen. Da biste došli do ekrana za prijavljivanje, morate prvo skloniti taj Lock Screen. To znači da morate ili kliknuti ili pritisnuti neki taster, a to je jedan korak više. Ako i vas iritira taj dodatni korak, ispratite ispod uputstvo.

Uputstvo

Postupak nije komplikovan ali ostaviću vam ovde dva Registry fajla pomoću kojih možete lako uključiti i isključiti ovu opciju. Ako pak želite ručno da uradite, onda ispratite uputstvo ispod.

Lakši način

Preuzmite OVAJ FAJL i raspakujte zip arhivu negde. U folderu ćete naći dva reg fajla:

 1. DisableLockScreen.reg – dupli klik da uklonite Lock Screen
 2. EnableLockScreen.reg – dupli klik da ponovo omogućite Lock Screen

Ponovo pokrenite računar nakon pokretanja bilo kog od ovih fajlova.

Detaljno uputstvo

Pokrenite „Run“ prozor tako što ćete pritisnuti Win+R na tastaturi. U taj prozor unesite „regedit“ (bez navodnika) pa lupite Enter ili kliknite „Ok“. Pojaviće se ekran koji proverava da li ste administrator – kliknite Yes. Ako niste, unesite administratorsku lozinku.

windows remove lock screen

Sada gore u polje za putanju obrišite sve pa unesite sledeće:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Personalization

Napomena: ako piše da folder ne postoji, onda uklonite „Personalization“ iz putanje da biste završili u „Windows“ folderu. Sada desni klik na taj folder pa New > Key i dajte mu ime „Personalization“. Sada uđite u taj folder.

U desnom panelu ćete videti neke stavke, ignorišite ih. Kliknite desnim klikom negde u prazno pa izaberite New >DWORD (32-bit) Value.

windows remove lock screen

Odmah ćete moći da unesete ime tog ključa pa unesite „NoLockScreen“ (bez navodnika).

Sada kliknite duplim klikom na taj ključ i za „Value Data“ unesite „1„. Sačuvajte klikom na „Ok“ pa ponovo pokrenite računar.

windows remove lock screen

Ako želite da vratite izmene, samo obrišite „NoLockScreen“ ključ koji ste upravo kreirali i ponovo pokrenite računar.

Povezano:
3 komentara
 1. Ivan kaže

  Odlicna stvar. Moram da naucim napamet putanju, jer me izuzetno nervira taj „Lock Screen“. Hvala!

 2. Max kaže

  Kad već pominješ Lock Screen, moram da ti postavim pitanje na koje nisam uspio naći odgovor ni na Google-u poslednjih nekoliko godina. Kako vratiti Spotlight linkove na Lock Scrren-u („Like what you see“ i sl.)? Iz nekog razloga su nestali…

  1. Max kaže

   Nema odgovora na moje pitanje???

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.