Google podstiče korisnike da koriste slabe lozinke?

1

Primetio sam da Google dizajnira UX tako da otežava korisnicima neke akcije koje obavljaju više puta na dan pa sam hteo da snimim klip u kojem ću to objasniti.

Konkretno sam pokazao na primeru Chrome OS-a gde Google primorava korisnike da koriste Google lozinku umesto PIN-a za prijavu u sistem.

Uzeo sam za primer još i korišćenje više Google naloga u veb pregledaču na računaru. Korisnici ne mogu da se odjave sa jednog određenog naloga već moraju sa svih i onda da se ponovo prijavljivaju na one ostale.

Ova dva primera sam iskoristio jer su to akcije koje korisnici obavljaju više puta na dan.

Možda Google želi da dodatno osigura naloge korisnika, ali to nije opravdanje jer drugi operativni sistemi to ne radi, što znači da sa te strane nema problema. Na PIN je dovoljno staviti brute-force zaštitu i već je dovoljna zamena za lozinku.

Plus, ako neko vidi koji ste PIN ukucali, možete ga lako promeniti u podešavanjima sistema. Ako vam neko vidi lozinku morate menjati lozinku Google naloga i ponovo se prijavljivati na svim ostalim uređajima.

Evo klipa u kojem sam sve objasnio pa napišite u komentaru vaše mišljenje o ovome.

Povezano:
1 komentar
  1. David kaže

    Dobro je pomislio sam da sa mnom nešto u redu (sad vidim nisam jedino) jer sam došao na ovu ideju pre cca 3 meseca nešto mi bilo sumnjivo samo što nisam imao koga da pitam pošto su oko mene kompjuterski nepismeni

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.