Automatsko generisanje QR kodova u Google Sheets

Da li ste znali da možete napraviti ćeliju u kojoj će se automatski generisati QR kod sa informacijama iz neke druge ćelije? Možete, i veoma je lako, sada ću vam pokazati kako.

Prvo ukratko da objasnim šta je QR kod: to je dvodimenzionalni kod koji može sadržati različite vrste informacija različitih dužina. Recimo, možete smestiti link, broj telefona, tekst, kontakt, email, wifi lozinku… Ove kodove može svako generisati i dekodirati. Postoji dosta online alata i aplikacija za telefone u te svrhe. Za razliku od barkodova, QR kodovi su skroz besplatni i možete ih koristiti gde god i kako god želite.

U današnjem tutorijalu pokazaću vam kako da iskoristite besplatan Google API za generisanje QR kodova u Google Sheets. Nije vam potrebna nikakva registracija za taj API, besplatan je i dostupan je svima.

Uputstvo

Kreirajte novi Google Sheet (sheet.new) ili otvorite postojaći.

Označite ćeliju u koju želite da smestite QR kod.

U tu ćeliju u nesite sledeću formulu:

=IMAGE("https://chart.googleapis.com/chart?chs=150x150&cht=qr&chl="&A2&"")

Ovde možete menjati sledeće parametre:

  • chs=150×150 – veličina QR koda u pikselima (ŠxV)
  • chl=“&A2&“ – ovde umesto A2 možete uneti koju god ćeliju želite
  • Opširnije ovde

Ova formula će uzeti vrednost te ćelite (u ovom slučaju A2), generisati QR kod i prikazati ga u toj ćeliji gde je formula.

qr code google sheets

Meni se inače dešavalo da ovaj Google API bude nekada veoma spor dok sam ga koristio na sn.rs sajtu. Onda sam prešao na drugi besplatan API. Ako se i vama dešava da se QR kod veoma sporo generiše, ili ne generiše uopšte, probajte sa ovom formulom:

=IMAGE("https://api.qrserver.com/v1/create-qr-code/?data="&A2&"&size=250x250&color=3A2D78")

Ovde možete menjati sledeće parametre:

  • ?data=“&A2&“ – ćelija čiju vrednost želite da smestite u QR kod
  • &size=250×250 – veličina QR koda (ŠxV)
  • &color=3A2D78 – HEX vrednost boje QR koda
  • Opširnije ovde

I to bi sve na kraju trebalo ovako da izgleda:

qr code google sheets
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

3 komentara

  1. Velik pozdrav,pitanje nema veze sa temom gore pomenutom ali prosto moram,problem imam sa PayPal-om,nece da mi registruje moju master kreditnu karticu Erst banke potpuno funkcionalnu.Pisao sam im tamo i oni meni i trajalo sve 5 dana kao da operisemo 3 coveka..u glavnom iz nekog razloga nista od onog sto su mi predlozili nije vredelo pa mirekose da nesto menjam VPN i kolacice..sad ja sam ti oficir koji se odlicno razume u haubice,minobacace i apsolutno svu artiljeriju kao i kompletnu balistiku ali informatika…2+ uz pomoc prijatelja :) kako da to uradim ako mi opste mozes pomoci savetom?Hvala u svakom slucaju!!

    • Samo copy-paste. Da li to pokušavate u Google Sheets ili Excel-u? Ako je Google Sheets mora da radi jer meni radi (kao što se vidi na slikama), a Google Sheets je isti svima. Nisam koristio nikakve dodatne skripte, dakle čist novi dokument.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *