Kako koristiti telefon kao mikrofon za računar?

Za sve video klipove do sada sam koristio mikrofon od slušalica (pregled), i nisam bio zadovoljan kvalitetom snimljenog zvuka.

Cloud Stinger, kao i mnoge druge slušalice tog tipa i u tom cenovnom rangu, nemaju dovoljno dobar mikrofon. Njihov mikrofon je skroz OK za gejming (za šta su slušalice inače i pravljene), a za sve više od toga – ne.

Preporuka: kako koristiti telefon kao kameru za računar.

Tada mi je palo na pamet „Imam dobar telefon, ima dobar HD mikrofon, zašto ne bih koristio taj mikrofon?“. Malo sam čeprkao po netu i za nekih 2 minuta i 42 sekunde sam pronašao rešenje. Radi se o aplikaciji „WO Mic“ koja je kreirana baš u te svrhe.

wo-mic-how-works
WO Mic – princip rada

Poređenje

U ovom video klipu sam koristio mikrofon od slušalica.

U ovom video klipu sam koristio mikrofon od telefona.

Uputstvo

Preuzmite sa OVOG LINKA sledeće:

  • WO Mic device driver for Windows
  • WO Mic client for Windows
  • Android/iOS aplikaciju

Instalirajte sve to istim redom kao što sam i naveo u spisku.

Pokrenite WO aplikaciju na svom telefonu.

USB povezivanje

Omogućite Developers opcije u telefonu: Settings > About > Software, tapnite brzo više puta na stavku „Build Number“. Sada se vratite u podešavanja telefona pa ćete videti negde pri dnu opciju „Developers“, ili tako nešto. Uđite tu pa omogućite stavku „USB Debugging„.

U WO Mic aplikaciji ćete videćete u gornjem desnom uglu zupčanik – tapnite. Kada se otvore podešavanja izaberite „USB“ kao način povezivanja.

Vratite se na početni ekran aplikacije pa tapnite na „Play“ taster koji se nalazi odmah do podešavanja.

wo mic usb

Pokrenite WO Client na računaru pa izaberite „Connection > Connect…“. Tu izaberite „USB“ kao što ste izabrali i u telefonu. Nemojte još zatvarati taj prozor.

Povežite telefon sa računarom preko USB-a i instalirajte drajvere ukoliko niste već. Kliknite „Connect“ i sačekajte da se sve poveže.

wo mic usb

WiFi povezivanje

Možete izabrati i WiFi pa imati bežični mikrofon, ali imajte na umu da se mogu desiti prekidi s vremena na vreme.

Kada izaberete „WiFi“ u podešavanjima aplikacije, vratite se na početni ekran pa tapnite na „Play“ taster koji se nalazi odmah do podešavanja.

wo mic wifi

Sada ćete na vrhu videti lokalnu IP adresu vašeg telefona koja će vam trebati u narednom koraku.

Na računaru za način povezivanja izaberite takođe „WiFi„. Videćete polje za unos IP adrese telefona. Tu sada unesite onu IP adresu koju vidite na telefonu. Kliknite „Connect“ i sačekajte da se sve poveže.

wo mic wifi

Testiranje

Otvorite neki program za snimanje zvuka pa za „Input device“ izaberite „WO Mic“.

Ako ne vidite tu stavku na spisku, onda ponovo pokrenite računar pa ponovite postupak povezivanja.

Moj predlog vam je da koristite USB povezivanje jer je konekcija najstabilnija. Dok sam koristio WiFi povezivanje dešavalo se da nekada zvuk „zapne“. Bluetooth opciju nisam probao jer nemam Bluetooth u računaru. Ako neko proba neka napiše utiske u komentaru.

Napomena: neki AV alati detektuju WO Mic kao virus. Ovaj program NIJE virus ali neki AV alati nisu sigurni u to zbog načina rada programa. WO Mic mora da instalira svoj drajver i preusmerava zvuk jer je to jedini način da radi na Windows računarima. AV alati nekada takav način rada smatraju opasnim pa obeleže softver kao virus. Ne brinite, nije virus, možete dodati WO Mic drajver i WO Client u listu izuzetaka.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *