Kupio sam WinRAR licencu i ovo se desilo! (video)

Da li ste nekada videli kako izgleda plaćena verzija WinRAR-a? Verovatno WinRAR koristite besplatno u probnoj, takozvanoj Trial verziji, od kada ste ga instalirali.

Zašto i kako je to moguće?

Prvo malo istorije.

Davne 1993. godine predstavljen je Roshal Archive – RAR – format fajla koji podržava kompresiju podataka. Kreirao ga je ruski softverski inženjer Eugene Lazarevich Roshal, ali je prava na taj format fajla držao njegov brat Aleksandar. Par godina kasnije nastaje WinRAR.

E sad, WinRAR se distribuira kao Trial softver. To znači da imate ograničen period, u ovom slučaju 40 dana, u kojem možete testirati program. Nakon isteka tog perioda vi biste trebali da kupite licencu ako želite da nastavite da ga koristite.

Da li znate nekoga ko je kupio licencu? Verovatno ne, ali sada znate – mene.

Pre nego što vam pokažem kako to izgleda imati licencu za WinRAR, prvo da vam objasnim kako je moguće koristiti WinRAR i nakon isteka probnog perioda. Jer kao što znamo, kada kod bilo kog programa istekne probni period ne može se više pokrenuti ili su sve funkcije isključene.

Kada istekne taj probni period ljudi često potraže crack za njega ne bi li nastavili da ga koriste. Neki čak odmah skidaju piratsku verziju sa crack-om sa Torrent-a ili nesigurnih sajtova.

WinRAR je tom problemu pristupio na malčice drugačiji način. Naime, 2013. godine za Softonic WinRAR CEO Burak Canboy je rekao kako taj problem (misleći na pirateriju) više šteti korisnicima nego njima. Oni dozvoljavaju korisnicima da koriste WinRAR i nakon isteka probnog perioda jer se tako korisnici ne moraju mučiti da traže piratske verzije koje verovatno imaju virus u sebi.

Na taj način se firma bori protiv piraterije i kreiraju veliku bazu korisnika. Ti korisnici će se navići na WinRAR i možda će poželeti da ga koriste i u firmi. E tu dolazimo do dela koji se tiče zarade.

Kako winrar onda zarađuje?

Prosto: od kompanija. WinRAR možete koristiti neograničeno dugo ali samo za ličnu upotrebu. Ako želite u svojoj firmi da instalirate ovaj softver – morate kupiti licencu. Kompanije obično imaju veće prihode od pojedinaca pa imaju mogućnost da izdvoje koji dolar kako bi olakšali rad svojim zaposlenima.

winrar free trial revenue
Slika: Youtube/CHM Tech

Dakle, njihov pristup je: sprečiti pirateriju, stvori ogromnu bazu korisnika, prodaj licence kompanijama. Upravo zbog toga što je toliko rasprostranjen danas svi znaju za WinRAR pa je i verovatnoća da neko kupi za svoju firmu taj program mnogo veća.

Pored toga što vam licenca omogućava da WinRAR koristite i u firmi, ona vam otključava još neke mogućnosti kao što su „Add authenticity information“, „Show protocol file“, „Delete protocol file“.

Inače imaju i Android aplikaciju koja je takođe besplatna ali ima reklame. To im je još jedan vid prihoda.

Više o svemu ovome možete pročitati u zasebnom članku: Zašto WinRAR probni period od 40 dana traje večno?

Aktiviranje WinRAR-a

winrar aktiviran saznajnovo
Aktiviran WinRAR

E sad, ja sam snimio u video klipu kako to izgleda kada se WinRAR aktivira i kako da ga aktivirate.

Za to je potrebno preuzeti Trial verziju WinRAR-a sa njihovog sajta i instalirati kao i bilo koji drugi program.

Licencu možete kupiti OVDE.

P.S. izvinite ako je naslov zvučao kao klikbejt i ako ste se razočarali kada ste videli šta se zaista desilo. Samo sam hteo da pokažem da je WinRAR normalan program i da nema potrebe ismevati ga zbog beskonačnog probnog perioda.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *