Najbolji besplatni antivirusi za Windows (april 2020)

Nezavisni nemački istraživački institut „AV-TEST GmbH“ je objavio rezultate testova antivirusnih softvera za mesec april. Njihove testove pratim već dugi niz godina jer važe za najpouzdaniji zvanični izvor što se testova antivirusnih softvera tiče.

Što se tiče najnovijih rezultata za Windows, mene je i ovoga puta najviše zanimao Microsoft Defender.

Nekada je MS Defender važio za totalno beskorisno AV rešenje, ali to se drastično promenilo u poslednjih nekoliko godina.

Ako niste znali Defender je prošle godine postigao najbolje rezultate na testovima – opširnije.

Najbolji besplatan Antivirus?

AV-test pored besplatnih testira i plaćene antiviruse pa sam ja odlučio da pratim nekoliko besplatnih i zanemarim plaćene.

Oni daju ocene za tri stavke: zaštita, performanse i upotreba. Ocene se kreću od 1 (najlošije) do 6 (najbolje). Od te tri ocene ja gledam samo prve dve jer treća većini nije ni bitna (koliko često otvarate glavni prozor antivirusa?).

I nakon upoređivanja ovo je moja konačna lista:

  1. Windows Defender
  2. BitDefender Free

Da, na listi su samo 2 besplatna antivirusa iz prostog razloga: već naredni (Avast) nema 100% ocenu za zaštitu.

Zašto MS Defender?

E sad, ako pogledate listu za april, i sortirate je prema oceni za zaštitu, primetićete da se Defender nalazi čak na 14. mestu. Zašto sam ga stavio na prvo mesto?!

Ta lista uzima u obzir poslednja dva testa, a Defender je u prethodnom imao znatno slabiji rezultat: 96.3% za 0-day malvere.

Međutim, u poslednjem testu Defender ima 100% za 0-day i 100% za standardne malvere – link.

Zašto BitDefender?

Drugi po redu je BitDefender Free edicija. Ovaj AV sam koristio bukvalno do juče, tj. dok nisam video nove rezultate.

BitDefender mi je usporio sistem pre izvesnog vremena, nakon nekog ažuriranja. Svoj računar poznajem veoma dobro i primetio sam pad u performansama u jednom trenutku. Uradio sam kompletnu dijagnostiku i ustanovio da jedino još AV može praviti problem. Obrisao sam BitDefender i ostavio samo MS Defender – problem rešen!

Ipak, BitDefender Free je VEOMA dobar antivirus, koristi istu bazu kao i plaćena verzija, a pored svega toga lagan je za sistem (barem je trebao biti).

Evo ovako poređenje između BitDefender-a i MS Defender-a:

windows-defender-vs-bitdefender-2020
Izvor: av-test lab; manji broj = bolji rezultat

Kao što možete videti i kod njih na poslednjem testu je BitDefender imao znatno lošiji rezultat po pitanju performansi u odnosu na MS Defender.

Jedina kategorija gde je MS Defender slabiji jeste preuzimanje i instalacija aplikacija – potvrđujem.

Kada sam video to zapitao sam se „Koliko često u toku dana preuzimam ili instaliram nešto, a koliko često otvaram sajt ili program?“. Naravno, mnogo češće otvaram sajt ili program, a MS defender je u tom segmentu znatno bolji.

Za kraj

Ako ne želite da se oslonite na MS Defender, moja preporuka vam je BitDefender Free. Prestao sam da ga koristim samo zato što mi je usporio računar, ali to ne znači da neću opet preći na njega ako poprave performanse. Sve ostale besplatne možete zaboraviti, pogotovo one poznate na slovo „A“: Avira, Avast, AVG.

Svakako uz bilo koji antivirus periodično skenirajte računar sa još nekim softverom, recimo sa Malwarebytes (free) i AdwCleaner-om.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Zanima me vase misljenje o Panda free antivirusu,posti ga koristim par godina i os svih antivirusa je najlaksi i nisam primjetio da je slabiji od drugih mnogo tezi.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *