Saznaj Novo puni 10 godina!

14

10 godina, već?! Uf, mnogo je prošlo. Imam osećaj kao da sam nedavno pisao članak o petom rođendanu.

Šta se sve izdešavalo od tada?

Mogu reći da je blog u poslednjih pet godina imao najviše uspona i padova, takođe i najviše rekorda po pitanju poseta.

Posete

Primera radi, u jednom danu u septembru 2018. godine na blogu je uživo bilo 13.186 ljudi. Tog dana blog je posetilo ukupno 109.667 ljudi.

Pored toga blog je „probio“ cifru od pola miliona posećenih stranica za jedan mesec. Tačnije, blog je tog septembra imao preko 726.000 posećenih stranica! Više o tome.

Projekti

Pokrenuo sam servis za skraćivanje linkova „sn.rs“ koji je skroz besplatan za sve i nije potrebna registracija. Prvobitno sam ga kreirao za lične i potrebe ovog bloga, ali reko što ne bih ponudio svima da ga koriste.

Sajt „pitanja.rs“ sam ugasio i sve sam preusmerio na novu Facebook grupu „Saznaj Novo pitanja i odgovori„. Slobodno se priključite.

Vreme

Dobar deo vremena proveo sam na ubrzavanju sajta. Google Speed Test nije baš merodavan alat, ali pošto je mnogima bitan rezultat sa tog testa gledao sam da ubrzam sajt pomoću njihovih smernica. U tome sam bio uspeo i ostvario 100/100 rezultat.

Što se učestalosti pisanja tiče: sada imam posao sa punim radnim vremenom, a radim i kao Freelancer i imam svoje projekte, tako da sve manje vremena mi ostaje za blog. Ipak, blog je prioritet broj jedan tako da gledam da bude objava redovno, pa makar i svakog drugog dana. Često pišem kraće tutorijale upravo zbog nedostatka vremena, ali se trudim da budu jasni, korisni i zanimljivi.

Video klipovi?

Što se snimanja video klipova tiče: nekima se dopadaju i mislio sam da krenem da snimam malo više. Ipak, video klipovi koje objavim imaju veoma malo pregleda, pa se pitam ima li smisla. Ne znam, šta vi mislite? Evo mini anketa pa odgovor napišite u komentaru ispod:

Da li bih trebao da snimam više klipova?
a) Da, definitivno, nije bitno da li će biti i članak
b) Da, ali za svaki klip napiši i članak
c) Da, ali nemoj pisati i članak
d) Ne, bolje samo članci

Finansije

Kako bih napravio balans između reklama i korisničkog iskustva na blogu, prošao sam proces prijavljivanja bloga u Acceptable Ads listu. Nije lako upasti na tu listu jer su im kriterijumi veoma rigorzni, ali uspeo sam. To je, naravno, smanjilo i zaradu od reklama.

Zarada od bloga nije velika budući da sve radim potpuno sam i da je ovo lični blog. Ne mogu se takmičti sa velikim portalima na kojima radi čitav tim ljudi i koji imaju finansiranja.

Moj jedini izvor prihoda od bloga jeste svi vi koji posećujete blog bez AdBlock alata i koji donirate.

Ako želite da pomognete blogu to možete uvek učiniti doniranjem preko PayPal-a ili Patreon platforme – doniraj.

Takođe, blog je sada Brave verifikovani kreator što znači da možete pomoći tako što ćete prosto čitati članke iz Brave veb pregledača. Više detalja.

Malo iznenađenje

Već par godina na blogu se nalazi jedna igrica, ali niko je do sada nije prešao. Igrica je sakrivena i da biste je prešli moraćete da razdrmate vijuge. Nije teška kada pronađete način igranja, a ima svega nekoliko nivoa. Prvi zadatak je da pronađete igricu na blogu, a za onog ko je prvi pređe sledi nagrada!

Pošto je prošlo već nekoliko godina i niko je nije prešao, ostaviću mali hint ovde: igrica se ne nalazi ni u jednom članku.

Nadam se da ćete se zabaviti u traženju i prelaženju igrice.

Za kraj

Svima vama koji redovno pratite blog puno hvala na podršci! Hvala svima na donacijama, mnogo znače. Hvala svima koji komentarišu članke i učestvuju u diskusijama. Hvala svima koji pišu poruke podrške. Do narednog čitanja – svako dobro! :)

Povezano
PRIKAŽI KOMENTARE (14)