Stavite Windows u Sleep pomoću prečice na tastaturi

Jedan od glavnih kriterijuma kada kupujem tastaturu jeste da li ima Sleep taster. Pošto računar stavljam u Sleep mod gotovo stalno, ovaj taster mi štedi dosta vremena.

Preporučeno: Razlika između Sleep, Hibernate i Hybrid sleep opcije

Jednom sam kupio tastaturu koja ima taj taster ali se mora aktivirati u kombinaciji sa FN tasterom. To me je veoma nerviralo pa sam morao da nađem ili novu tastaturu ili drugo rešenje. Pošto mi se tastatura svidela nisam hteo da je menjam pa sam pronašao drugo rešenje.

Rešenje ide ovako: rezervisao sam „scroll lock“ taster koji inače ne koristim da mi bude taster za aktiviranje prečice. Potom sam dodao novi makro u samu tastaturu i podesio da izvršava određenu komandu koja stavlja računar u Sleep. I na kraju sam povezao Scroll Lock taster sa tim makrom i to je to – Sleep na jedan klik.

Uputstvo

Prvo preuzmite besplatan programčić NirCMD sa ovog linka. Idite skroz na dno stranice i videćete linkove za 32-bit i 64-bit verziju programa.

Raspakujte .zip arhivu negde gde će ostati sigurna jer se program ne instalira.

Sada uđite u uređivač makroa u svojoj tastaturi pa dodajte novi. Dodajte opciju da makro izvrši komandu. Ne znam koje sve opcije imaju koja tastature, ali do sada sam imao prilike da probam više proizvođača i svi su imali ovo.

Najbolje bi bilo da u zvaničnom uputstvu tog softera koji koristite pročitate kako se dodaju nove komande. Kod Razer-a je to ovako: Insert > Run Command.

Zatim, za komandu unesite putanju do NirCmd fajla i na kraju dodajte „standby“. Evo primera kako je to kod mene:

D:\Programi\nircmd-x64\nircmd.exe standby
razer run command macro

D:\ – ovo je particija

Programi\nircmd-x64\ – ovo je putanja do fajla (vi izmenite u zavisnosti od toga gde ste smestili nircmd program)

nircmd.exe – program koji pokrećemo

standby – opcija koju prosleđujemo programu

nircmd.exe nema nikakav korisnički interfejs. Kada mu prosledite komandu (standby u ovom slučaju) on će je izvršiti i vi ništa nećete videti na ekranu.

Sada prosto dodelite taj makro nekom tasteru i to je to! Kada pritisnete taj taster izvršiće se ona komanda i računar će ući u stanje spavanja.

Ako nemate softver za tastaturu

Ukoliko vaša tastatura nema softver pomoću kojeg možete napraviti makro, onda možete uraditi sledeće.

Desni klik na Desktop pa New > Shortcut.

nircmd standby shortcut

Za putanju unesite ovako:

"C:\Windows\System32\cmd.exe" /k D:\Programi\nircmd-x64\nircmd.exe standby
nircmd standby shortcut

To što sam podvukao zelenom linijom vi menjate u zavisnosti od toga gde ste smestili nircmd program.

U suštini, ova cela linija koju sam nalepio će pokrenuti CMD i izvršiti komandu za pokretanje NirCmd programa u koji ćemo proslediti „standby“ komandu.

Kada ste to uneli kliknite „Next“, unesite željeno ime pa kliknite „Finish“. Sada možete 2x kliknuti na tu ikonicu i računar će ući u Sleep mod.

Ako želite možete tu prečicu pomeriti negde da vam ne smeta pa napraviti da bude nevidljiva – vidi kako – i dodeliti joj kombinaciju tastera za pokretanje – vidi kako.

Sada ćete moći da je pokrenete pomoću tastera na tastaturi i neće se videti. Samo, u ovom slučaju ne možete dodeliti jedan taster već morate koristiti kombinaciju više tastera.

Preporučeno: Windows računar se budi sam od sebe – rešenje

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

4 komentara

  1. e samo da vam se zahvalim na rickrollu :D ne znam kako nisam prepoznao link ali eto sacu da vidim sta me dalje ceka

  2. Kao diplomirani inženjer informatike morate običnim korisnicima dati celokupnu informaciju. Korišćenje „Sleep mode-a“ prosečnim korisnicima nije preporučljivo iz više razloga. Kao prvo je bespotrebno gomilanje memorije na sistemskoj C:/ jedinici, i to ne pričam o maloj količini podataka, već o gigabajtima skladištene memorije koja je potrebna za takav postupak,i takva količina memorije se samo uvećava svakim narednim „sleep mode“-om. Kao drugo, nije korisno za računar, izbegavanjem isključivanja i paljenja može doći do težeg rada računara i njegovog sveukupnog opterećenja (nemaju svi po 16Gb RAM-a). Nisam školovan za računare, ali poznajem mu dušu, jer sam bezbroj puta vršio reinstalacije sistema sebi i drugima, optimizaciju rada, i sl. Zbog udobnog i lagodnog osećaja prilikom korišćenja računara (brzo paljenje i gašenje) ne bi trebalo stvarati bespotrebne probleme.

    • Vladimire, mislim da pričate o S4 nivou, AKA Hibernation. Samo u S4 nivou podaci se upisuju na disk. Ja sam pisao o Sleep modu, tj. S1-S3 stanju (zavisi kako je kome na ploči podešeno). U sleep modu CPU i ostali čipovi gube napajanje i ostaje samo low power state za RAM da održi podatke. Na Windows particiji se ne čuva ništa tokom sleep moda sem ako je uključen Hybrid sleep. U tom slučaju podaci se čuvaju u RAM-u ali i još na disku za svaki slučaj. Da sleep nije preporučen prosečnom korisniku ta opcija bi bila isključena i sakrivena iza nekog Admin panela ili registry ključa. Jedino se slažem da treba uraditi restart s vremena na vreme te da je sleep poželjan samo kada se prave kraće pauze (što i sam MS preporučuje).

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *