TOP 5 veb dizajn trendova u 2020. koji će dominirati ekranima

Trendovi u veb dizajnu se stalno menjaju i samo u jedno možemo biti potpuno sigurni – promena je jedina konstanta. U 2020. čini se da su tehničke mogućnosti beskonačne i da se dizajneri kreću iz jedne u drugu krajnost, pritom dekonstruišu prethodne trendove i stilove pokušavajući da donesu novine eksperimetišući modernim tehnikama. Istovremeno, neki trendovi su tu i sigurno je da se neće menjati bar još neko vreme. U takve ubrajamo minimalizam i višebojne ravne ilustracije.

Obrisi onoga što smo do sada videli u 2020. godini, podrazumevaju više gradijenata, tipografiju koja menja pravila (odnosno poprima drugačije oblike) i mnogo jednostavnih elemenata, koji svojom simplifikovanošću donose jasnu komunikaciju i pročišćen dizajn. Tu su naravno i 3D elementi, koji postaju sve popularniji, kao i sve više interfejsova sa snažnim audio elementima.

I sada se vi pitate, pa dobro: šta to onda dominira ekranima 2020. godine?

Ovih pet trendova se izdvojilo kao najvažniji i najkorišćeniji u ovoj godini.

  1. Dark mode (crna pozadina)
  2. Nesavršenost koja daje lični pečat
  3. Imerzivni 3D elementi
  4. Kombinovanje fotografije i grafike
  5. Ultra minimalistička navigacija

Dark mode

Ako ste aktivan korisnik društvenih mreža, ovaj trend vam je već poznat. Od Tvitera, koji je prvi uveo ovaj trend, pa sve do Fejsbuka koji je nedavno desktop korisnicima omogućio ovaj režim pregleda fida (naravno ukoliko oni to žele)  – i mnogi sajtovi su, videvši koliko ‘dark mode‘ postaje popularan, odlučili da svoj sadržaj postave na crnu pozadinu.

kako-dodati-nocni-mod-na-sajt

Veruje se da je upravo ovo vodeći trend 2020. godine, koji se fokusira na UI dizajn sa davanjem opcije korisnicima da uključe ‘tamnu’ temu. Tamna, odnosno crna pozadina idealna je za isticanje dizajniranih elemenata, čime se postiče visok stepen kontrasta, uz pomoć korišćenja šireg spektra boja.

Još jedna činjenica čini ovaj režim pregleda sajtova poželjnim. Naime, ‘dark mode’ je i za vid korisnika mnogo bolji od bleštave bele pozadine, kojoj smo do sada bili izloženi u velikoj meri. S’obzirom na činjenicu da neki od nas rade na računarima nekada i duže od 8 sati, uz dodatnu izloženost plavoj svetlosti na mobilnim telefonima i sličnim elektronskim uređajima, vrlo je poželjno da sve to radimo u tamnom režimu pregleda sajtova, kako bi što manje oštećivali vid.

Uz ‘dark mode’ postiže se vrlo dinamičan dizajn, koji omogućava korisniku da što bolje vidi sve elemente i boje na ekranu, pritom ih opažajući u njihovom punom spektru. Pored toga, mobilnim telefonima je potrebno znatno manje energije za prikaz tamnog režima pregleda sajta, nego što je to slučaj sa svetlim ili belim pozadinama.

Nećemo reći da je reč o slučajnom poklapanju, jer nije, ali se i ostali trendovi odlično slažu sa ovim prvim. Svetleće neonske boje dominiraju ekranima, kao i tamni sajberpank stil. Hajde da se upoznamo i sa ostalim trendovima.

Nesavršenost koja daje lični pečat

veb dizajn trend 2020

Nesavršeni, rukom ispisani ili nacrtani elementi i fontovi, daju ličan pečat dizajnu ali i ljudsku notu sajtovima, koji su godinama imali taj previše savršen sajber izgled, lišen bilo kakve topline i ljudskosti. Pokazalo se da je upravo ovo trend, koji se dopada korisnicima, u 2020. vrlo popularan jer im donosi poruku da ništa ne mora da bude savršeno već samo duboko lično i upadljivo autentično.

Brendovi posebno vole ovaj trend jer tako mogu da svom proizvodu daju jedinstven identitet, koji će im pomoći da se na nekom višem- emotivnom nivou, povežu sa kupcima i kod njih izazovu pozitivne emocije.

Imerzivni 3D elementi

U ovoj godini se očekuje da korišćenje 3D tehnologije u grafičkom dizajnu bude u porastu. Tehnologija pomera granice u dizajnu ali i dizajn to čini u obrnutom smeru. Dizajneri se trude da uključe sva naša čula i prethodna iskustva u jedinstveni doživljaj pristupa određenom interaktivnom sajtu, gde mnogi elementi plutaju kroz zamišljeni prostor.

web dizajn trend 2020

3D modeli i dizajn su uvek oduševljavali korisnike, no ono što je dizajnere držalo podalje od njih su bile cene i nedovoljan razvoj tehnologije, koji je mogao da podrži sve njihove ideje. Međutim, razvoj tehnologije je sada na visokom nivou i to omogućava dizajnerima da je koriste sve više, što im omogućava da naprave hiper-realističan 3D dizajn na celoj širini ekrana, čime će privući pažnju posetioca sajta i zadržati ga na njemu što duže. Dok VR ne postane pristupačniji, ovo je odličan način da se napravi jedno kvalitetno imerzivno iskustvo na sajtu.

Kombinovanje fotografije i grafike

Korišćenje fotografija u kombinaciji sa ilustracijama ili grafičkim elementima, pomaže brendovima da pošalju vrlo personalizovanu poruku kupcima ili korisnicima njihovih usluga. Bilo da su u pitanju fotografije ljudi ili proizvoda, ovi prikazi će pomoći brendingu i samom sajtu da se istakne u odnosu na konkurenciju.

Kreativnost zaista može doći do izražaja, kada se recimo preko fotografija postave grafički elementi, koji zajedno čine svojevrsnu formu digitalnog kolaža. Tehnološki ili finansijski sektor može posebno biti zainteresovan za ovakav veb dizajn, jer na ovaj način mogu učiniti brojke, grafike i slične prikaze statističkih podataka, zanimljivim i razigranim.

Ultra minimalistička navigacija

U 2020. godini, sadržaj na veb sajtovima se sastoji više od video i audio elemenata, a mnogo manje od tekstualnog i grafičkog dela. Sve, u svemu, ide se više ka simplifikaciji a manje ka pisanju dugačkih opisa, čime se postiže i minimalistički izgled sajta ali tako i sama navigacija postaje vrlo intuitivna i što jednostavnija.

Na ovaj trend je u velikoj meri uticala pojava pametnih satova i sličnih uređaja, koje nosimo sa sobom. Navigacija je morala biti prilagođena čak i ovim malim uređajima a da pritom ostane jednako funkcionalna i laka za korišćenje.

Minimalizam je u ovom slučaju došao do zaista najjednostavnijeg svog oblika do sada i možemo ga zbog toga definisati kao ekstremni minimalizam. Što je jednostavnija navigacija, to će i posetilac sajta provesti više vremena posvećen samom sadržaju, nego što će se pitati kako da se kreće kroz stranice na njemu.

Kako se druga decenija 21. veka polako završava, čini se da 2020. godina u svetu dizajna znači mnogo više futurizma, 3D efekata i starih trendova na sasvim nov i neočekivan način. Moderni veb dizajn je mnogo više okrenut korisnicima i njihovom iskustvu na sajtu, pa zato ne čudi ni briga za njihov vid i pojava ‘dark’ režima pregleda.

Ako želite da krenete ka budućnosti i izaberete za svoj sajt moderan veb dizajn, onda treba da se obratite profesionalcima u toj oblasti, koji će za vas pronaći pravu kombinaciju trendova za budućnost i inspiracije koja vuče korene u prošlosti i vašem brend identitetu.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *