Kako kreirati prazan fajl određene veličine u Windows-u?

Često mi zatreba bilo kakav fajl određene veličine kako bih testirao brzinu kopiranja, prenosa, upload, download, limit na serveru… i slično. Nekada nadavno sam skidao sa neta besplatne „sample“ fajlove različitih formata i veličina, ali sam onda saznao da Windows može generisati fajlove.

Tako je, Windows u sebi ima ugrađenu komandu pomoću koje možete u par poteza generisati fajl bilo koje vrste i veličine.

Radi se o komandi „fsutil“ i sada ću vam pokazati kako da generišete neki fajl pomoću nje. Na istom linku možete videti na kojim sve Windows verzijama postoji ta komanda.

Uputstvo

Pokrenite CMD kao administrator – vidi kako.

Ovo je komanda:

fsutil file createnew fajl velicina

Evo jedan primer kako da generišete .txt fajl od 200 mb:

fsutil file createnew c:\users\USERNAME\desktop\test200.txt 209715200
windows fsutil

Kao što vidite uneo sam kompletnu putanju gde bih želeo da mi se fajl generiše. Umesto „USERNAME“ unesite korisničko ime svog Windows naloga. Ako vam putanja sadrži razmake, obavezno je celu stavite pod navodnike.

Za ime sam uneo „test200.txt“ jer želim da generišem .txt fajl. Ako želite da generišete dokument možete koristiti „ime.doc“. Da generišete sliku koristite recimo „nesto.png“. I tako dalje, razumeli ste kako funkcioniše.

Na kraju sam uneo veličinu fajla i ta veličina je izražena u bajtima. Megabajte u bajte možete konvertovati ovde recimo. Imajte na umu razliku između MB i MiB! Opširnije o tome ovde.

Kada kreirate fajl nećete moći da ga otvorite klasičnim putem jer ne sadrži nikakve konkretne informacije u sebi.

Ja sam za primer kreirao .doc fajl od 4KB i otvorio sam njegov kod. Kao što vidite na slici ispod ceo fajl je ispunjen sa „NULL“.

null fajl windows

Napomena: jesam napisao da možete generisati fajl bilo koje veličine, ali imajte na umu limite: FAT, NTFS.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *