Google Prevodilac: trikovi i saveti koje morate znati!

Google Translate (tj. Google Prevodilac) nam je svima olakšao život i spasio ko zna koliko domaćih zadataka. Pored toga što može da prevede reči i rečenice, Google Prevodilac poseduje još gomilu korisnih opcija za koje možda nikada niste ni čuli.

U ovom članku ću predstaviti nekoliko, a u nekom od narednih ću verovatno sastaviti još jednu ovakvu listu. Zato, pratite blog!

Korisno: u jednom od prethodnih članaka sam objasnio kako ja koristim Google Translate na računaru za prevođenje u par sekundi pomoću brzih komandi.

Ažurirano: 17.03.2021. – dodato još saveta/trikova

#1 Mod za konverzaciju

google prevodilac trikovi 2020

Ako otvorite Google Translate aplikaciju na svom telefonu videćete pri dnu opciju „Conversation„. Ta opcija vam omogućava da uživo prevodite konverzaciju između dve osobe na dva različita jezika.

Izaberite jezike i tapnite taj taster i telefon će početi da sluša prvi jezik. Kada prva osoba završi, tapnite na drugi jezik, i tako dalje.

Možete u sredini tapnuti na taster „Auto“ pa će aplikacija slušati oba jezika i prevoditi.

#2 Prevođenje preko kamere

google translate trikovi 2020
Izvor: pcworld

Još uvek smo u aplikaciji Google Prevodilac jer se tu krije još jedna super opcija – prevođenje putem kamere u realnom vremenu!

Isto izaberite dva jezika (sa kojeg i na koji prevodite) pa tapnite „Camera“ taster.

Sada usmerite kameru ka nekom natpisu koji želite da prevedete i aplikacija će odmah prevesti to na ekranu.

Najbolje radi kada je vidljivost dobra i kada je font čitljiv, pa obratite pažnju na to.

#3 Prevedite dokumenta

google prevodilac trikovi 2020

Da li ste znali da Google prevodilac može da vam prevede čitav dokument? Tako je, ubacite Word, PDF, XLS, PPT… fajl i dobićete prevod celog fajla na ekranu.

Ova opcija je dostupna i preko veb pregledača. Evo vam direktan link za prevođenje dokumenata sa srpskog na engleski – LINK.

#4 Prevodilac za ceo sajt

google translate trikovi 2020

Google Chrome ima integrisan Google prevodilac pa možete u dva klika prevesti celu veb stranicu. Ali ako ne koristite Chrome onda možete veb stranicu prevesti preko Google Translate alata.

Otvorite Google Translate, izaberite sa i na koji jezik želite prevod, pa nalepite link do sajta ili veb stranice.

U polju sa desne strane će se pojaviti taj isti link – kliknite. Otvoriće vam se taj link ali će sav sadržaj biti preveden.

#5 Prevodilac – tapni i prevedi

google prevodilac trikovi 2020
Izvor: pcworld

Ova opcija je dostupna u okviru mobilnih aplikacija. Ako je uključite onda će vam se pojaviti ikonica Google Translate negde na ekranu svaki put kada označite neki tekst.

Ako tapnete na tu ikonicu nakon što ste označili tekst, dobićete prevod na jezik koji ste odabrali kao primarni.

Da biste aktivirali ovu opciju: otvorite aplikaciju, sa leve strane u meniju izaberite „Settings“, tapnite na „Tap to Translate“, omogućite opciju.

#6 Nacrtaj i prevedi

google translate trikovi 2020

Ova opcija je dostupna i na telefonu i na računaru a omogućava vam da ručno unesete simbole.

Recimo, videli ste negde neko slovo na nekom stranom jeziku i ne znate kako da ga unesete u prevodilac. Prosto izaberite opciju za unos rukom i nacrtajte to slovo/simbol. Google prevodilac će vam ponuditi spisak slova/simbola koje je prepoznao pa prosto tapnite/kliknite na onaj koji vam treba.

#7 Google Prevodilac – Offline režim

google prevodilac trikovi 2020

U okviru mobilne aplikacije Google prevodioca imate opciju da preuzmete cele jezičke pakete u telefon radi prevođenja bez interneta.

Otvorite meni sa strane, izaberite „Offline translations“ pa preuzmite jezike sa liste.

Ovo može biti korisno ukoliko putujete u stranu državu i nemate internet u blizini a morate nešto da prevedete. Jedina mana je što ne postoji srpski jezik, ali možete preuzeti recimo hrvatski ili neki drugi koji znate bolje nego taj koji želite da prevedete.

#8 Sačuvajte prevode koje često koristite

Google prevodilac poseduje i „Favorite“ opciju. Ovu opciju ćete prepoznati po ikonici zvezdice koja postaje žuta kada je prevod sačuvan.

Dakle, kada nešto prevedete to će se pojaviti ispod u istoriji prevoda u okviru Google prevodilac aplikacije. Tapnite na zvezdicu pored prevoda koji želite da sačuvate i on će biti dodat u omiljene.

Kasnije možete veoma brzo pristupiti omiljenim prevodima, a žuta zvezdica će biti dovoljan indikator za prevode kako biste znali u trenutku da je u listi omiljenih, tj. sačuvanih. U levom meniju izaberite „Phrasebook“ da pristupite listi sačuvanih prevoda.

#9 Obrišite istoriju prevoda

Google prevodilac čuva sve što prevodite. Ipak, možete obrisati kompletnu istoriju sačuvanih prevoda pomoću jedne opcije. Idite u podešavanja pa izaberite „Clear history“, kliknite „Yes“ da potvrdite i to je to!

google prevodilac brisanje istorije

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *