Centrirajte ikonice na Taskbar-u pomoću ovog programa

Windows Taskbar je bitan deo ovog operativnog sistema i lično tu držim ono što koristim najčešće u toku dana.

Taskbar se vremenom menjao ali uvek je jedno ostalo isto: Start taster je skroz levo, do njega su ikonice, a skroz desno je System Tray i sat.

Neki drugi operativni sistemi imaju malo drugačiji Taskbar (tj. nekakav „bar“) i ikonice su centrirane. Zapravo, znam da na nekim Linux desktop okruženjima korisnik može da bira poziciju ikonica, kao i u Chrome OS, a kod Mac OS te ikonice su podrazumevano centrirane.

Windows nema ugrađenu opciju koja bi dozvolila korisnicima da menjaju pozicija ikonicu u Taskbar-u. Ali, postoje rešenja trećih strana!

CenterTaskbar

Jedno takvo rešenje je program sa veoma unikatnim imenom na osnovu kojeg nikada ne biste pretpostavili čemu služi – „CenterTaskbar„.

Ovo je maleni program od svega 106KB, otvorenog je koda, portabilan je, ne ostavlja tragove za sobom i uopšte ne opterećuje sistem. Njegov tvorac mu je dao samo jednu svrhu – da centrira ikonice na Taskbar-u.

kako-centrirati-start-taskbar-2
Klikni da uveličaš

Kako radi ovo programče? U zvaničnoj dokumentaciji piše da u osnovi koristi Windows UI Automation Framework (šta god mu to bilo) za praćenje izmena u okviru Taskbar-a. Nakon toga, program dinamički podešava poziciju ikonica tako da uvek budu na sredini trake.

Za razliku od sličnih program, ovaj ne centrira ikonice na osnovu njihovog broja, već na osnovu rezolucije monitora. Ovo može biti i dobro i loše, ali u slučaju da imate više monitora može se desiti da ikonice nisu baš najbolje centrirane.

U svakom slučaju morate kliknuti desnim klikom na ikonicu u Taskbar-u i izabrati „Scan for Screens“ ako imate više monitora. To isto morate uraditi ako promenite broj monitora u nekom trenutku.

center taskbar podesavanja

Ako vam se nekada ikonice poremete, nestanu, pomešaju… samo opet kliknite „Scan for Screens“ i to je to.

Od opcija možete još izabrati da li želite da se program pokreće sa sistemom i to vam je manje-više to. Program radi samo kada menjate monitore, rezoluciju ili ikonice na Taskbar-u. U ostalim slučajevima miruje i praktično ne koristi resurse sistema.

Preuzmi besplatno (GitHub)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *