Kako da pokrenem Windows 10 Safe mode?

Ovo je kratko ali precizno uputstvo za pokretanje Windows 10 Safe Mode okruženja na vašem računaru. U tekstu se nalaze 4 sigurna načina za pokretanje Safe moda.

Neki od načina kod vas neće raditi, ali zbog toga sam naveo više načina koji rade ili ne rade u zavisnosti od stanja u vašem računaru.

Ono što treba da znate je da nije uvek sve rešivo na klik. Ukoliko ne budete mogli da rešite problem, obavezno potražite profesionalnu pomoć servisa računara.

Jasno je da profesionalna pomoć nije besplatna. Međutim, gubitak podataka u dosta slučajeva košta više od celog računara. Recimo, kod gubitka poslovnih podataka i važnih projekata u koje ste uložili nekoliko meseci vremena i gde vaša firma zavisi od toga.

Pokretanje Safe mode-a dok ste ulogovani: Shift+Restart

Ovde se podrazumeva da su računar i Windows funkcionalni i da možete da se ulogujete u sistem. Kliknite na Start dugme, kliknite na Power dugme, držite Shift taster i kliknite na Restart.

 windows 10 safe mode

Nakon restarta videćete opcije među kojima treba da odaberete Troubleshoot opciju, kao na slici ispod:

windows 10 safe mode

Nakon toga odaberite Advanced options u sledećem ekranu:

windows 10 safe mode

Zatim odaberite Startup Settings, baš kao na slici ispod:

windows 10 safe mode

I konačno ovde kliknite na dugme Restart. Ukoliko pročitate opis na ovom ekranu, videćete da restartom možete da izmenite različite opcije od kojih je jedna i uključivanje Safe Mode-a:

windows 10 safe mode

Nakon toga otvoriće se spisak opcija. Svaka opcija pokreće se pritiskanjem određenih F tastera na tastaturi. Na primer, ako je Safe mode označen brojem 6, to znači da treba da stisnete F6 da biste pokrenuli Safe mode.

Pokretanje Safe mode-a korišćenjem „msconfig“ alata

Na ovaj način podesićete Windows da pri sledećem restartu automatski pokrene Safe mode.

Pokrenite Run prozor. Pokreće se ako zadržite Windows taster + R taster na tastaturi. Kada se Run prozor otvori, ukucajte msconfig i kliknite na OK:

Otvoriće se System Configuration Tool prozor, kliknite na tab Boot, štiklirajte opciju Safe boot, kliknite na Apply, zatim na OK i na kraju odaberite opciju Restart da biste odmah restartovali, ili opciju Exit without restart ako želite sami kasnije da restartujete sistem.

Kod prvog sledećeg restarta biće pokrenut Windows 10 u Safe modu.

BITNO: kada završite sa Safe mode-om, dok ste još u njemu pokrenite „msconfig“, idite na Boot tab, odštiklirajte opciju Safe boot, kliknite na Apply i OK dugme. Ukoliko to ne uradite, Windows će pri svakom restartu nastaviti da ulazi u Safe mode.

Pokrenite Safe mode iz login ekrana: Shift+Restart

U slučaju da ne možete da se ulogujete u operativni sistem, ali možete da dođete do login ekrana, odavde takođe možete da pokrenete Safe mode.

Treba da kliknete na opciju Power (na slici označeno crvenom bojom), a zatim držite taster Shift na tastaturi i kliknite na opciju Restart:

windows 10 safe mode

Nakon toga, dobićete iste opcije koje ste mogli da vidite u prethodnom načinu koji sam opisao iznad u poglavlju POKRETANJE SAFE MODE-A DOK STE ULOGOVANI: SHIFT+RESTART.

Windows 10 Safe mode ako ne možete da pristupite sistemu

U zavisnosti od proizvođača vašeg računara, ovo možda ne radi. Probajte, pa ako i ovo ne radi, defitinivno imate problem za koji će biti potrebno da potražite profesionalnu pomoć.

Takođe, ako koristite UEFI Bios i SSD ovo neće raditi.

Jedan od najjednostavnijih načina je da tokom pokretanja računara (nakon što ste stisnuli dugme za uključivanje) stiskate taster F8.

F8 taster tokom pokretanja operativnog sistema aktivira korišćenje Recovery moda, ali ovde takođe lako možete pristupiti i Safe mode opciji.

windows 10 safe mode

Imajte u vidu da je pravo vreme za stiskanje tastera F8 tu negde između pokretanja BIOS-a (taj prvi start) i pre nego što se Windows startuje.

Poslednji korak ako Safe mode nije od pomoći

Ukoliko se desi da problem ne možete da rešite dok ste na operativnom sistemu i radite, kao ni preko Safe mode okruženja, potrebno je da kontaktirate servis računara. Profesinalna pomoć je uvek provereno rešenje kada više ne znate šta može biti problem.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *