Kako sačuvati veb stranicu u PDF formatu?

PDF je format fajla koji mnogi potcenjuju. Kreiran je sa namerom da izgleda identično na kojem god uređaju, i/ili operativnom sistemu, da ga otvorite.

Zbog te njegove osobine idealan je za deljenje između korisnika, ali i za čuvanje veb stranica.

Vidite, veb developer može da iskodira veb stranicu tako da izgleda savršeno u njegovom veb pregledaču, ali desi se da nešto ne štima u nekom drugom. I onda mora da proverava na više sistema i u više veb pregledača pa da popravlja na svakom zasebno ako nešto nije kako treba. Ne daj Bože ako treba da kodira i za Apple uređaje.

Zato, lepo sačuvate u PDF formatu i kome god da pošaljete taj fajl svi će videti baš onako kako ga i vi vidite.

Zašto sačuvati veb stranicu u PDF-u?

I sad se pitate „zašto sačuvati veb stranicu u PDF formatu?“ – radi lakšeg deljenja i čitanja u režimu bez interneta.

Istina je, današnji veb pregledači su napredovali pa mogu da čuvaju veb stranice za „Offline“ čitanje. Pokušao sam da koristim to i nije mi uvek radilo, i to baš onda kada mi je najviše trebalo. Isto tako, te stranice ne možete lako deliti sa prijateljima, a i da podelite možda ih neće videti kao što vidite vi.

I tu u spas dolazi PDF format!

Možete u nekoliko klikova pretvoriti veb stranicu u PDF i onda samo taj fajl poslati kome god želite. Taj neko će moći sigurno da otvori i bez interneta i videćete isto onako kao i vi. Dakle, nema greške.

Isto tako možete sačuvati stranicu za čitanje kasnije. Videćete da ova metoda konvertuje veb stranice u njihove prostije verzije, tj. uklanja sve suvišne elemente. To će vam svakako olakšati čitanje sadržaja, a možete i u PDF čitaču podesiti boje slova, pozadine, veličinu fonta… itd.

Slično: Kako sačuvati Email u PDF?

Kako sačuvati veb stranicu u PDF-u?

U najvećem broju slučajeva, u skoro svim veb pregledačima i operativnim sistemima, možete iskoristiti opciju za štampanje.

Ja ću pokazati na primeru u Edge (Chromium), ali isto je za Chrome, i veoma slično u drugim poznatim veb pregledačima.

Dakle, otvorite veb stranicu koju želite da sačuvate u PDF formatu pa pritisnite CTRL+P na tastaturi.

Pojaviće se prozorče za štampu.

Ako nemate štampač to nije problem, nećete ništa štampati svakako. Videćete na listi štampača opciju koja u nazivu sadrži reč „PDF„. Naziv te opcije varira od slučaja do slučaja, ali uglavnom „PDF“ ćete sigurno videti među opcijama.

veb stranica u pdf

Izaberite to pa ispod toga podesite opcije: veličinu, orijentaciju papira, koliko strana… isto kao i kada štampate.

Primetićete da je stranica drugačija nego što je vidite u veb pregledaču, kao da fali dosta toga. U zavisnosti kako je developer kodirao, može da fali dosta toga. Uglavnom praksa je da se iz štampanja uklone nebitni delovi i ostave samo oni bitni, kao što su sadržaj, slika, naslov, autor…

Kliknite na „Save“ pa izaberite folder i naziv fajla.

veb stranica u pdf

Sada prosto otvorite taj PDF kao i bilo koji drugi i videćete veb stranicu koju ste sačuvali.

veb stranica u pdf

Sada prosto otvorite taj PDF u nekom PDF čitaču koji koristite i to je to. Ako nemate jedan, veb pregledači imaju ugrađeni pa možete samo prevući fajl u novi tab. Ja koristim ovaj ugrađeni u Edge i veoma sam zadovoljan.

Jednostavno i korisno, zar ne?

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *