Youtube Vanced – šta je to, da li je bezbedno, kako instalirati?

UPDATE 14.03.2022. Vanced je ugašen! Ovde možete naći više informacija i alternative.

Ukratko: Youtube Vanced je ono što bi originalna Youtube aplikacija trebala biti. Dakle, to je „prepakovana“ originalna aplikacija iz koje su izbačene nepotrebne stvari i dodate neke korisne.

Verovatno će vam se ova aplikacija dopasti najviše zbog dve stvari:

 1. Nema reklama
 2. Možete slušati muziku u pozadini
youtube vanced

To su samo neke od opcija koje postoje, a možete uključiti i isključiti još dosta toga. Pre svega imate Youtube Premium aplikaciju, a pored toga imate još dodatne opcije koje poseduje samo Vanced verzija.

Još neke od opcija:

 1. Crna tema (AMOLED)
 2. Slika-u-slici (gledaj video dok koristiš telefon)
 3. Kontrola automatskog puštanja narednog klipa
 4. Slušanje muzike u pozadini
 5. Promeni kodek
 6. Rezolucija u zavisnosti od internet konekcije
 7. Sakrij sve reklame
 8. Sakrij info kartice
 9. Podesi mini-player
 10. itd…
youtube-vanced-opcije
Neke od Youtube Vanced opcija

Da li je bezbedna?

Ono što ovu aplikaciju izdvaja od drugih sličnih jeste to što je možete koristiti sa svojim Google nalogom (uz malo podešavanja) i skroz je čista.

Šta mislim pod tim da je čista?

Prosto: ne postoji maliciozni kod. Vidite, ova aplikacija (i druge ove vrste) nije dostupna u Google Play prodavnici i zbog toga Google ne garantuje da je bezbedna. Svaka aplikacija koja se instalira van Play prodavnice može da sadrži maliciozni kod.

Youtube Vanced je jedina aplikacija ove vrste za koju sa sigurnošću možemo tvrditi da je skroz čista i bezbedna jer su rađeni testovi na njoj koji su to potvrdili.

Prvo su mnogi developeri raspakovali ovu aplikaciju i proverili kod – čist je. Zatim su mnogi (i lično znam neke od njih) pratili mesecima pakete koje aplikacija šalje i prima i nije nađen nijedan koji je upućen van Google-ovih servera.

Šta to znači? Znači da aplikacija ne šalje vaše informacije ni na jedan server treće strane već komunicira samo sa Google-ovim, baš kao i originalna Youtube aplikacija.

Dakle, aplikacija po tom pitanju nije menjana, samo su izmenjene opcije i uklonjene reklame. Možete i lično testirati sa nekim package capture programom.

Kako instalirati?

Kao što sam pomenuo ova aplikacija nije u Play prodavnici tako da je morate instalirati ručno.

Instalacija Youtube Vanced aplikacije

Da biste pronašli originalni .apk fajl idite na zvanični sajt aplikacije, ili na zvanični XDA forum:

Zvanični sajt | XDA Forum

Preuzmite Vanced Manager aplikaciju sa zvaničnog sajta u vaš telefon, ili u računar pa prebacite u telefon.

Preuzeće se .apk fajl koji sada trebate da instalirate. Ako ne znate kako, ispratite ovo uputstvo. Ako vas telefon pita nešto kada kliknete na .apk fajl, izaberite „Allow from this source„.

Pokrenite Vanced Manager i videćete ekran dobrodošlice koji sadrži nekoliko korak, idite ovako:

 1. Let’s get started
 2. Čekirajte aplikaciju koju želite (Youtube i/ili Youtube Music)
 3. Ako nemate Root tapnite „nonroot“
youtube vanced 2021 instalacija

E sad trebate da instalirate aplikacije, prvo microG pa onda ostale.

Tapnite na „Install“ pored „microG“ aplikacije. Prilikom instalacije pojaviće se verovatno obaveštenje „For your security…“ tu je potrebno da tapnete „Settings“ pa omogućite „Allow from this source“. Vratite se korak unazad pa tapnite „Install„. Ako vam izađe iz Manager aplikacije samo ponovo uđite u nju, ne morate ponavljati postupak.

youtube vanced 2021 instalacija

Sada tapnite na „Install“ pored Youtube aplikacije. Pojaviće se ekran sa opcijama, tu birate šta želite. Uglavnom je podešeno sve pa možete tapnut „Install“. Preuzeće se aplikacija i opet će se pojaviti Install. Tapnite to i sačekajte malo. Kada se završi to je to!

youtube vanced 2021 instalacija

Sada ćete pronaći nove aplikacije u vašem telefonu. Ako želite možete obrisati ovu Manager aplikaciju jer nije neophodna, ali će vam dobro doći za ažuriranje. Možete je ostaviti da vam šalje obaveštenja kada se pojavi novo ažuriranje za neku od aplikacija koje ste instalirali. Kada se pojavi ažuriranje tu umesto Uninstall pisaće „Update“.

Korisno: u najnovijoj verziji (15.33.34) su dodali Sponsor block opciju. Ovaj servis je inače dostupan na računarima kroz Chrome i Firefox dodatke. U suštini ova opcija služi da vam automatski preskače delove klipova u kojima se reklamiraju neki proizvodi (dakle to nisu Youtube reklame već dodatni sadržaj koji se ubačen u sam klip).

Povezivanje sa Google nalogom

Najnovija verzija aplikacije zahteva microG paket. Ovaj paket vam takođe omogućava da se prijavite na svoj (ili neki privremeni) Youtube nalog u okviru Vanced aplikacije.

Kada instalirate microG imaćete ikonicu za opcije. Kada tu uđete moći ćete da se prijavite na svoj (ili privremeni) Google nalog koji će Vanced koristiti.

Zanimljivost: Vanced ima easter egg na svom sajtu, a šansa da vam se pojavi je 0.069%. Ako vas zanima kako izgleda, ja sam imao sreće pa sam uspeo da uslikam.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

8 komentara

 1. Probao sam Vanced i malo me je iritirala malo komplikovanija isntalacija, ali ovo ostalo je OK. Nikakvih reklama nema. Skroz OK funkcioniše i na mobilnom i na MiBox-u. Međutim morao sam da probam i SmartTubeNext, ali sam brzo odustao od nje.
  Ostaje mi samo još strah da ukucam moj lični email na kojem su mi mnoge bezbednosne kontrole, elektrosnka plaćanja, nalog za mobilni itd. Bilo bi zgodno da mogu da i na smart TV pratim iste kanale, ono što sam lajkovao i ono što sam ostavio za gledanje posle.

 2. Ne mogu nikako da instaliram vanced , stalno mi izbacuje “ An unexpected error occured while installing Vanced. Have you disabled MIUI optimisation“ iako sam isključio opciju developer

 3. Hvala za info i uputstvo. Do skoro sam koristio OGYoutube, ali od skoro je on zabranjen…verovatno su pripretili timu koji ga je razvijao. Ovo je odlična alternativa…

 4. Hvala na pomoći, zahvaljujući ovom članku sam konačno uspeo da instaliram aplikaciju bez grešaka!

  Sve pohvale za ovaj blog, kao i njegovog autora!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *