Cene za 1GB mobilnog interneta po državama [Infografik]

Mobilni saobraćaj (mobilni podaci, mobilni internet… kako god hoćete) mobilni operateri naplaćuju ili po prenetom kilobajtu ili kroz mesečne planove. Bilo kako bilo, cena po gigabajtu značajno varira od države do države pa vam prenosim jednu zanimljivu infografiku.

Naime, ova infografika je sastavljena od podataka sa sajta cable.co.uk i na njoj možete videti gde se koja država nalazi na grafiku prosečne cene 1GB mobilnog saobraćaja.

Infografik:

VC-Mobile-Data_V3
Klikni da uveličaš (full)

Države koje imaju najniže cene za 1GB

RankDržavaProsečna cena za 1GB (USD)
1 India$0.09
2 Izrael$0.11
3 Kirgistan$0.21
4 Italija$0.43
5 Ukrajina$0.46

Zašto je cena u Indiji toliko niska?

Najveći faktor je intezivna konkurencija u toj državi od strane Reliance Jio kompanije. Ta kompanija je osnovana 2016. godine i nudi korisnicima besplatan probni period, a posle toga cene paketa se kreću od svega 1$ mesečno. Cene ove kompanije su veoma niske pa to primorava konkurente da spuste svoje cene takođe.

Zbog toga što su ove cene dugoročno neodržive, vrlo je verovatno da će uskoro početi da se povećavaju.

Države koje imaju najviše cene za 1GB

RankDržavaProsečna cena za 1GB (USD)
155 Malavi$27.41
154 Benin$27.22
153 Čad$23.33
152 Jemen$15.98
151 Bocvana$13.87

Kao što se vidi u tabeli 4 od 5 država se nalaze u Podsaharskoj Africi (SSA) i cene su tamo mnogo veće jer nemaju infrastrukturu. Takođe, tamo nema mnogo konkurencije što dodatno utiče na cenu.

Gde je tu Srbija?

Srbija je na 61. mestu, i prosečna cena za 1GB mobilnog interneta je 1.61 dolara. Koliko je to tačno – izračunajte sami.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *