Da li noćni (Dark) mod zaista ŠTEDI bateriju telefona?

Verovatno ste pročitali ili čuli od nekoga kako tamna tema u telefonu štedi bateriju. Što i ima logike: ako je neki deo ekrana crne boje tu pikseli ne svetle pa samim tim ni ne troše električnu energiju.

Da li u praksi tamna tema ŠTEDI bateriju?

Ukratko: da, ali samo kod OLED ekrana.

Opširnije: nastavite da čitate.

Pre nego što pređem na zanimljiv deo, prvo da objasnim zašto ovo važi samo za OLED ekrane.

Kod LCD ekrana postoji pozadinsko osvetljenje koje je uvek iste jačine bez obzira na to koliko i koje boje vidite na ekranu. To osvetljenje se može samo globalno smanjiti ili pojačati. Što bi značilo da ako vam je polovina ekrana skroz crna, a druga polovina skroz bela, ekran će trošiti isto bateriju kao i da je ceo ekran beo.

Napomena: možda postoje minorne uštede i kod LCD ekrana ali to je veoma mali procenat koji se ne uzima u razmatranje.

Kod OLED ekrana svaki piksel je za sebe. Ako je neki deo ekrana skroz crn (#000) pikseli u tom delu će se isključiti. Ako je neki deo ekrana tamniji, ti pikseli će trošiti manje električne energije. Upravo zbog toga OLED ekrani mogu značajno uštedeti električnu energiju.

Razlike između tehnologija ekrana možete videti ovde.

Kada uključite tamnu temu na nivou sistema, ne samo što će vam interfejs biti tamne (ili skroz crne) boje, već će i velik broj aplikacija i sajtova biti takođe.

Danas većina aplikacija poseduje tamni režim i dobar broj njih ume da prepozna da li je taman režim uključen na nivou sistema.

Isto tako dobar broj sajtova ima tamni režim i ume da prepozna isti pomoću CSS-a: opširnije o tome.

Kada se sve to uzme u obzir, između dva punjenja može se uštedeti i do 30% baterije!

Da bi ovo dokazao, poznati Jutjuber je uradio test sa svojim čuvenim robotima na dva identična telefona sa identičnom postavkom. Jedina razlika je bila ta što je jedan telefon imao uključen tamni mod dok drugi nije.

Razlika je na kraju bila 30%, što svakako nije malo. Pogledajte ceo test.

Zaključak

Ako imate AMOLED ekran onda svakako preporučujem da imate uključen tamni mod ako želite da uštedite bateriju.

Kod LCD IPS ekrana nemate te benefite ali zato možete koristiti uvek svetle boje i nećete povećati potrošnju bateriju. Dakle, ako imate LCD IPS, izvucite maksimum iz njega jer će vam svakako trošiti isto bateriju koju god temu i pozadinu izabrali.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *