Evo čemu služi ova rupa na Hard Disku (BITNO)

Da li ste primetili nekada na gornjoj strani HDD-a rupicu u kojoj se ne nalazi šraf niti bilo šta drugo? Ako ste pomislili da je neko zaboravio da zavrne šraf ili da je začepi onda ste pogrešili.

Funkcija te rupice je mnogo bitna za funkcionisanje HDD-a i ne biste smeli da je začepite nikada!

Sa razlogom negde na nalepnici stoji upozorenje „DO NOT COVER THIS HOLE“ ili „DO NOT COVER ANY DRIVE HOLES“, a evo i zašto.

Naime, funkcija te rupice je da ujednači vazdušni pritisak u HDD-u sa onim u njegovoj okolini.

hdd do not cover any holes
Slika: howtogeek

Ta rupica ima fine filtere koji sprečavaju prašini da dospe unutar kućišta i prouzrokuje havariju. Rupica propušta taman dovoljno da pritisak može da se ujednači.

Verovatno vam je sve ovo poznato odnekud? Tako je, Eustahijeva tuba u našem uhu ima istu funkciju.

Evo detaljnije objašnjenje iz Wikipedia članka:

Hard diskovi zahtevaju određeni opseg vazdušnog pritiska da bi pravilno funkcionisali. Veza sa spoljnim okruženjem i vazdušnim pritiskom je mala rupa u kućištu (oko 0.5 mm za „disanje“) uglavnom sa filterom sa unutrašnje strane (filter za „disanje“). Ako u kućištu HDD-a nema dovoljno pritiska da glava za čitanje ostane odvojena od ploče, može se desiti da je zagrebe i dođe do trajnog gubitka podataka.“ – izvor.

Zato, nemojte nikako lepiti ništa preko te rupice, pazite da uvek ostane čista kako bi HDD mogao da „diše“. Čistite prašinu sa njega, i generalno iz računara, redovno.

Nekada se rupica neće videti jer će biti prekrivena spoljnim filterom, pa obratite pažnju i na to. Najsigurnije vam je da ne stavljate i ne lepite ništa preko HDD-a, redovno ga čistite i biće sve u redu.

A da, HDD ne podnosi vibracije i drmusanje dok radi, što verovatno znate već, ali nije na odmet napomenuti.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *