Neograničen besplatan Cloud bekap za vaše slike!

Slike vama najdražih osoba i uspomena nemaju cenu. Kada biste izgubili te slike verujem da bi vam bilo veoma žao i zažalili biste što ih niste negde bekapovali.

Update 11.11.2020.: Google će ukinuti od 1. juna 2021. godine neograničen bekap za sve sem za Pixel korisnike. Slike sačuvane do tog datuma se neće uzimati u obzir, samo nove.

Koliko god vi čuvali vaš telefon (u kojem imate gomilu dragih slika) nikada ne znate kada će mu se nešto desiti i kada ćete ostati bez tih slika. Nadam se da to toga nikada neće doći, ali činjenica je da mogućnost postoji.

Korisno: Kako vratiti obrisane slike iz telefona.

Ako slike čuvate na memorijskoj kartici onda su za nijansu sigurnije jer ako se nešto desi telefonu uvek možete izvaditi karticu. Ako telefon izgubite, neko ga ukrade, ili se uništi do te mere da ne možete ništa spasiti, onda vam je bekap jedini spas.

Bekap je mnogima nešto strašno, nešto što oduzima vreme i nešto što se skupo plaća. Zbog toga mnogi odlažu taj bekap što je duže moguće, ali to ne možete da odlažete jer nikada ne znate kada će se nešto loše desiti vašem telefonu – a tada će biti kasno.

Google je svestan svega toga te je zbog toga svojim korisnicima ponudio besplatan, neograničen i doživotni Cloud bekap slika i video zapisa u velikoj rezoluciji!

Google Photos

Ako instalirate besplatnu Google Photos aplikaciju i prijavite se sa svojim nalogom na „Backup“ servis, telefon će automatski bekapovati svaku vašu sliku i video iz telefona.

Možete izabrati koji folderi će se bekapovati a koji neće, i da li će se bekap vršiti samo preko WiFi ili i preko mobilne mreže.

Sve što se bekapuje stoji na vašem Google nalogu i celokupnom sadržaju možete pristupiti gde god da se nalazite i imate pristup internetu.

Uputstvo

1) Instalirajte Google Photos aplikaciju – iOS, Android

2) Prijavite se na svoj Google nalog ili izaberite onaj na koji ste već prijavljeni

3) Tapnite u gornjem desnom uglu na svoj avatar pa izaberite „Photos settings

4) Tapnite na „Back up & sync“ pa omogućite tu opciju

besplatan bekap za slike
Klikni da uveličaš

Možete odmah izabrati koji folderi će biti bekapovani, a na istoj stranici podešavanja možete podesiti da li će se bekap vršiti i preko mobilne mreže.

Ako izaberete da se bekap vrši samo preko WiFi mreže, sve što uslikate ili snimite dok nemate WiFi biće bekapovano čim se povežete na neki.

Cene

Kako sad „cene“ ako sam napisao da je sve besplatno?! Jeste, besplatno je i neograničeno po pitanju kvantiteta ali ipak postoje neka ograničenja.

Besplatan paket:

  • Neograničen broj slika i video zapisa zauvek
  • Maksimalan kvalitet slike: 16MP
  • Maksimalan kvalitet video klipa: 1080p
  • Ako je slika višeg kvaliteta Google će je smanjiti na 16MP
  • Ako je video višeg kvaliteta Google će ga smanjiti na 1080p
  • Opširnije o tome

16MP i 1080p je i više nego idealno za bekap jer su to odlične rezolucije i dan danas, a kada izgubite sve što imate bićete zadovoljni bilo kakvim kvalitetom.

Dodatne opcije

besplatan-bekap-za-slike

Pored toga što imate besplatan bekap, Google Photos vam nudi mogućnost da veoma lako delite albume i slike sa drugim korisnicima. Recimo, možete kreirati (Cloud) folder „Naše slike“ i podeliti ga sa vama dragom osobom. U taj folder možete oboje stavljati slike, komentarisati, lajkovati…

Aplikacija koristi napredne algoritme za prepoznavanje sadržaja na slikama na osnovu čega ih može sortirati za lakše pronalaženje. Recimo, možete u pretragu ukucati „Naše slike iz grčke od pre dve godine“ i aplikacija će vam te slike prikazati.

Isto tako ima ugrađenu funkciju pretrage sadržaja na slikama. Pa tako možete recimo uslikati neku flašu vina, izabrati Google Lens ikonicu i aplikacija će vam ispisati koje je to vino, gde ima da se kupi, ocene korisnika, itd.

Korpa za otpatke je još jedna korisna opcija. Sve slike koje obrišete smešta se u online korpu za otpatke odakle možete vratiti sve to u narednih 60 dana.

I za kraj ću samo napomenuti da svim svojim slikama možete pristupiti preko računara ako se u veb pregledač ulogujete na isti Google nalog i posetite ovaj link – Google Photos.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *