Android je sada najveća mreža za detektovanje zemljotresa!

Svaki Android telefon je opremljen senzorima koji mogu poslužiti za detektovanje zemljotresa (čak i onog najmanjeg). Sad zamislite da svi ti senzori rade zajedno u jednoj mreži. Zamislite samo koliko ljudi može spasiti informacija o nadolazećem zemljotresu.

Upravo to je ideja koja je podstakla Google da kreira najveću mrežu za detektovanje zemljotresa u svetu.

Naime, pre nekoliko godina na univerzitetu California-Berkeley razvijena je aplikacija „MyShake“ koja radi na istom principu. Problem je što mreža zavisi od korisnika koji moraju da instaliraju ovu aplikaciju i ostave je da radi u pozadini.

google detekcija zemljotresa

Google se udružio sa njima i rešili su da iskoriste postojaću osnovu za kreiranje najveće mreže za detektovanje zemljotresa koja je ikada postojala.

Oni će to postići tako što će svaki Android 5.0+ telefon dobiti Google Play ažuriranje za novi servis „Android Earthquake Alerts System“ koji će raditi u sklopu samog sistema. Ovo ažuriranje je mnogo brže nego ažuriranje sistema tako da će sistem biti aktivan veoma uskoro.

Ako uzmemo u obzir to da preko 94% Android telefona ima verziju 5.0 ili veću, dolazimo do brojke od 2.350.000.000 uređaja u mreži!

Naravno, korisnici će moći da se odjave od ove usluge i isključe svoj telefon iz mreže. Podešavanje će se nalaziti pod stavkom „Lokacija“, a pri instalaciji sistema korisnik će moći da odmah isključi tu opciju.

Inače, ovaj sistem neće prikupljati precizne podatke o lokaciji korisnika već samo one neophodne za detekciju zemljotresa kao što su gruba lokacija, nadmorska visina, i slično.

google detekcija zemljotresa

Svi pametni telefoni dolaze sa malenim akcelerometrom koji mogu osetiti zemljotrese. Oni su čak dovoljno osetljivi da otkriju P-talas, koji je prvi talas koji izlazi iz zemljotresa i obično je mnogo manje štetan od S-talasa koji dolazi posle. Ako telefon otkrije nešto za šta misli da bi mogao biti zemljotres, on šalje signal našem serveru za otkrivanje zemljotresa, zajedno s grubom lokacijom mesta gde je došlo do potresa. Server potom kombinuje informacije sa drugih telefona kako bi otkrio da li se zemljotres događa. Mi se u suštini trkamo brzinom svetlosti (što je otprilike brzina kojom signali iz telefona putuju) sa brzinom zemljotresa. I za nas je sreća što je brzina svetlosti mnogo brža!“ – stoji u zvaničnom saopštenju kompanije Google.

Ova mreža će se prvo pojaviti u Kaliforniji ali će se ubrzo raširiti i na ostale države.

Kako vam se čini ova ideja?

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *