Fortnite uklonjen iz Apple i Play prodavnica, sledi tužba

Popularna dečija Battle Royale igrica „Fortnite“ je nedavno uklonjena iz Play Prodavnice i iz Apple App prodavnice jer je Epic hteo da zaobiđe sistem plaćanja koje te dve prodavnice nude.

Naime, Epic Games je odlučio da u svoju igricu integriše svoj sistem plaćanja koji bi bio skroz nezavistan od onog koji nudi Google u Play prodavnici i Apple u App prodavnici.

Sa tim novim nezavisnim sistemom Epic izbegava nadoknadu od 30% koju Google i Apple uzimaju po transakciji u okviru igre. Mikro transakcije su veliki izvor zarade za Epic kroz igricu Fortnite jer je sama igrica besplatna za igranje.

Kao argument Apple i Google su rekli da novi (nezavisni) metod naplate u okviru aplikacije narušava pravila kompanije.

Za developere igrica koji izaberu da koriste Play Store imamo konzistentnu politiku koja je fer prema njima i koja štiti korisnike naše prodavnice“ – naveo je Google u saopštenju za PCMag.

Fortnite se i dalje može instalirati na Android uređaje, ali zbog kršenja naših uslova korišćenja aplikacija je uklonjena iz Play prodavnice. Ipak, otvoreni smo za pregovore sa Epic-om“ – dodao je Google.

Dakle, Android korisnici i dalje mogu instalirati Fortnite van Play Prodavnice na ovaj način.

Epic Games je rešio da podnese tužbu protiv Apple-a prvo navodeći da drže monopol kroz iOS App prodavnicu jer korisnici ne mogu drugačije instalirati aplikacije (sem ako ne urade Jailbreak).

Apple-ovo uklanjanje Fortnite-a je još jedan primer Apple-a koji pokazuje svoju ogromnu moć kako bi nametnuo nerazumna ograničenja i nezakonito održao svoj stopostotni monopol nad tržištem za obradu plaćanja u aplikacijama u okviru iOS-a.“ – Epic navodi u tužbi.

Slična tužba će teško proći u slučaju Android-a jer „Otvoreni Androd ekosistem dozvoljava developerima da distribuiraju svoje aplikacije kroz više prodavnica aplikacija.“ – navodi Google.

Epic je zbog nekog inata, ili čega već, izgubio ogroman broj igrača sada. Potez koji su učinili nije bio baš pametan i sada moraju da se izbore sa posledicama. Podizanje tužbe je korak u pogrešnom smeru u svakom slučaju. Trebali su da priznaju grešku, uklone svoj sistem plaćanja i sve bi bilo ok. Ako već igraš na tuđem terenu poštuj njihova pravila.

Fortnite im mnogo znači, okupio je (nekim čudom) mnogo igrača, i imaju lepu zaradu od mikro transakcija. Igrica neće još dugo biti popularna, bolje da su nastavili sa dosadašnjom praksom i kasnije novac od igre uložili u neku mnogo bolju igru. No, ostaje nam da vidimo kako će se sve ovo završiti.

Izvori: 1. pcgamer 2. pcmag 3. android community
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *