Fortnite uklonjen iz Apple i Play prodavnica, sledi tužba

0

Popularna dečija Battle Royale igrica „Fortnite“ je nedavno uklonjena iz Play Prodavnice i iz Apple App prodavnice jer je Epic hteo da zaobiđe sistem plaćanja koje te dve prodavnice nude.

Naime, Epic Games je odlučio da u svoju igricu integriše svoj sistem plaćanja koji bi bio skroz nezavistan od onog koji nudi Google u Play prodavnici i Apple u App prodavnici.

Sa tim novim nezavisnim sistemom Epic izbegava nadoknadu od 30% koju Google i Apple uzimaju po transakciji u okviru igre. Mikro transakcije su veliki izvor zarade za Epic kroz igricu Fortnite jer je sama igrica besplatna za igranje.

Kao argument Apple i Google su rekli da novi (nezavisni) metod naplate u okviru aplikacije narušava pravila kompanije.

Za developere igrica koji izaberu da koriste Play Store imamo konzistentnu politiku koja je fer prema njima i koja štiti korisnike naše prodavnice“ – naveo je Google u saopštenju za PCMag.

Fortnite se i dalje može instalirati na Android uređaje, ali zbog kršenja naših uslova korišćenja aplikacija je uklonjena iz Play prodavnice. Ipak, otvoreni smo za pregovore sa Epic-om“ – dodao je Google.

Dakle, Android korisnici i dalje mogu instalirati Fortnite van Play Prodavnice na ovaj način.

Epic Games je rešio da podnese tužbu protiv Apple-a prvo navodeći da drže monopol kroz iOS App prodavnicu jer korisnici ne mogu drugačije instalirati aplikacije (sem ako ne urade Jailbreak).

Apple-ovo uklanjanje Fortnite-a je još jedan primer Apple-a koji pokazuje svoju ogromnu moć kako bi nametnuo nerazumna ograničenja i nezakonito održao svoj stopostotni monopol nad tržištem za obradu plaćanja u aplikacijama u okviru iOS-a.“ – Epic navodi u tužbi.

Slična tužba će teško proći u slučaju Android-a jer „Otvoreni Androd ekosistem dozvoljava developerima da distribuiraju svoje aplikacije kroz više prodavnica aplikacija.“ – navodi Google.

Epic je zbog nekog inata, ili čega već, izgubio ogroman broj igrača sada. Potez koji su učinili nije bio baš pametan i sada moraju da se izbore sa posledicama. Podizanje tužbe je korak u pogrešnom smeru u svakom slučaju. Trebali su da priznaju grešku, uklone svoj sistem plaćanja i sve bi bilo ok. Ako već igraš na tuđem terenu poštuj njihova pravila.

Fortnite im mnogo znači, okupio je (nekim čudom) mnogo igrača, i imaju lepu zaradu od mikro transakcija. Igrica neće još dugo biti popularna, bolje da su nastavili sa dosadašnjom praksom i kasnije novac od igre uložili u neku mnogo bolju igru. No, ostaje nam da vidimo kako će se sve ovo završiti.

Izvori pcgamer pcmag android community
Povezano

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete poslati upit preko kontakt stranice.