Dodatna Traka sa Alatkama za Windows

Da li vam je nekada zatrebala još jedna traka sa alatkama? Možda ova što dolazi uz Windows nema sve opcije koje vam trebaju? Ili vam je prosto potrebna još jedna pored te?

Lično Taskbar koristim non-stop, tu mi se nalaze sve prečice i Start koji otvaram mnogo puta na dan. Taskbar sam premestio da bude sa leve strane jer je tako praktičnije, a o čemu sam već pisao članak.

Ipak, nekada mi zatreba više opcija za prilagođavanje i još jedan red ikonica kako ne bih pretrpavao Windows Taskbar.

I onda sam pronašao besplatan programčić pod nazivom „Linkbar„.

linkbar_jumplist
Izvor: Linkbar

Zanimljivost u vezi sa ovim programom je što možete kreirati više Linkbar-ova i svaki će imati svoj folder sa podešavanjima i prečicama. Na taj način možete sačuvati sve, ili samo neke, u slučaju da želite da ih ponesete sa sobom (program je portabilan) ili možda podelite sa drugima.

Na svaki Linkbar možete dodati bilo koju prečicu baš kao i na onaj originalni Windows Taskbar. Možete prevući ikonicu ili kliknuti desnim tasterom miša na prazno polje pa izabrati „New shortcut„.

Sve prečice koje dodate čuvaju se u folderu koji ste izabrali kada ste dodali novi Linkbar. Taj folder smestite negde gde se neće obrisati. Kao što sam napomenuo, možete ga premeštati, podeliti sa drugim korisnicima, poslati preko interneta, staviti na USB flash… itd.

linkbar

Kao što vidite na slici iznad Windows Taskbar je sa leve strane a na dno sam postavio jedan Linkbar. Na njega sam za primer zakačio jedan tekstualni dokument i korpu za otpatke.

U podešavanjima nemate mnogo opcija ali imate sve ono što bi vam zatrebalo da prilagodite Linkbar prema svojim potrebama. Svaki Linkbar ima svoja podešavanja, potrebno je samo izabrati neki drugi folder prilikom kreiranja.

Možete podesiti poziciju, veličinu ikonica, boju pozadine, margine, tekst… Linkbar poseduje i „AutoHide“ opciju što znači da možete namestiti da se automatski sakrije i onda prikaže kada pređete kursorom preko njega.

linkbar-settings
Klikni da uveličaš

Program je lagan, besplatan, portabilan, radi na 32-bit i 64-bit sistemima. Možete ga besplatno preuzeti sa Sourceforge: PREUZMI.

Ako nekoga zanima ceo kod programa, dostupan je na Github-u: LINK.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *