Uhapšen Tinejdžer koji je Hakovao Twitter!

15. jula 2020. godine desio se najveći hakerski napad na Twitter. U tom napadu hakovano je nekoliko VIP naloga koji su pripadali raznim poznatim korisnicima. Među hakovanim nalozima našli su se Barack Obama, Elon Musk, Bill Gates, Kanye West, Michael Bloomberg, Apple… i drugi.

Hakeri su postavljali tvitove u ime tih korisnika koji su sadržali Bitcoin adrese i pozivali su druge korisnike da uplate novac (slika ispod). Svako ko uplati dobiće nazad duplo. To se naravno nije deslo a hakeri su sakupili preko 150.000 dolara (detaljnije).

NAPOMENA: NEMOJTE SLATI BITCOINE NA OVU ADRESU!

Twitter_bitcoin_spam_apple_2020-07-15_(uncensored)

Ko stoji iza napada?

Juče, 31. jula 2020., Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država objavilo je vest da su optužili tri pojedinca za veliki napad na Twitter koji se desio 15. jula.

Glavni osumnjičeni, koji je upravljao napadom, je tinejdžer od 17 godina po imenu Graham Ivan Clark – objavili su iz Hillsborough State Attorney Tampa, Florida (izvor – treba vam USA VPN).

Graham Ivan Clark / Photo: Hillsborough County Sheriff’s Office

Optuženi živi ovde u Tampi, učinio je zločin ovde, i zbog toga ćemo ga krivično goniti ovde“ – rekao je Andrew Warren u saopštenju.

Zakon u Floridi dozvoljava da se maloletnici krivično gone kao punoletna lica ako su napravili prekršaj koji uključuje finansije. Clark se suočava sa ukupno 30 optužbi, među kojima je 17 iz oblasti komunikacija i 10 iz oblasti ličnih podataka.

Druga dva osumnjičena su Mason Sheppard (19, UK) i Nima Fazeli (22, Florida). Oni su takođe optuženi za učestvovanje u ovom hakerskom napadu.

FBI je došao do istorije dopisivanja na Discord kanalu koji se koristio za koordinisanje napadom. Clark se krio iza korisničkog imena „Kirk#5270„.

Kirk#5270 je na poznatom hakerskom sajtu OGUsers.com prodavao hakovane Twitter naloge po ceni od 1.000 do 2.500 dolara. Ali, u aprilu taj sajt je hakovan i FBI je došao do kopije baze korisnika i njihovih podataka. To je omogućilo saveznim istražiteljima da dođu do prepiska korisnika Kirk#5270.

Rezultati naknadnih pretraga zapisa su otkrili Coinbase naloge koji su Sheppard i Fazeli kreirali sa svojim ličnim email adresama kako bi prikupljali novac.

Kako je napad izveden?

Još uvek nije jasno kako su oni tačno izveli napad. Međutim, Twitter kriviphone spear phishing“ šemu napada pomoću koje su napadači uspeli da prevare nekoliko zaposlenih u Twitter-u da daju svoje pristupne podatke.

Kao odgovor na ovo hapšenje, iz Twitter-a su rekli: „Cenimo brze akcije sprovođenja zakona u ovoj istrazi i nastavićemo da sarađujemo kako slučaj bude napredovao. Sa naše strane, mi ćemo nastaviti da budemo transparentni i da redovno pružamo ažurirane informacije.“ – izvor.

Izvori: 1. pcmag
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Na moj kompjuter je nastala prava najezda sajtova iz Rusije koji mi „guše“ kompjuter. Kako da se toga oslobodim ?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *