Šta znači „Verifying“ kada se skida igrica?

Ako ste nekada skidali igricu preko zvaničnog Launcher-a, ili možda Steam, Epic, Origin… klijenta možda ste primetili u nekom trenutku da se igrica „verifikuje“. Šta to znači? Šta se dešava tada?

Taj proces verifikacije se dešava na kraju preuzimanja, a može po potrebi i ručno pokrenuti. Ako vam igrica nije radila u nekom trenutku možda ste videli da vam tehnička podrška predlaže da uradite verifikaciju igre.

„Verifying“ zapravo poredi prisutne fajlove igrice sa istim fajlovima koji su aktuelni za tu igricu.

Drugim rečima: može se desiti da se neki fajl igrice ošteti, obriše, pomeri… i onda igrica ne može da radi pravilno bez njega. U tom slučaju se pokreće verifikacija instalacije igrice. Tokom verifikacije proverava se fajl po fajl i upoređuje sa aktuelnim fajlovima igrice. Ako se pronađe fajl koji je oštećen, ili ako neki fali, novi originalni se preuzima sa zvaničnog servera.

overwatch-verifying-game
Verifikacija Overwatch igrice

Čak i kada je fajl samo modifikovan biće detektovan kao neispravan i klijent za verifikaciju će ga zameniti originalnim.

To radi tako što se kreira „Checksum“ (kontrolni broj) za svaki fajl. Ako se fajl izmeni, makar jedan bit, checksum će biti drugačiji. Ako se checksum fajla u vašem računaru ne poklapa sa onim na serveru – novi fajl se preuzima.

Ovo može biti korisno ukoliko ste, recimo, ubacili previše modova u igricu, ili vam je virus obrisao neki fajl, slučajno ste neki fajl pomerili, obrisali, izmenili… i slično. Verifikacija rešava sve te probleme za vas automatski.

Naravno, verifikaciju fajlova imaju samo zvanični klijenti, to ne možete raditi ako skidate piratske igre. U tom slučaju prepušteni ste sami sebi i volji osobe koja je postavila igricu na Torrent.

Ako niste sigurni kako da ručno pokrenete popravku instalacije igrice, pročitajte ispod uputstvo.

Uputstvo

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *