Zašto Programi Ostavljaju „Smeće“ Iza Sebe?

Često se dešava da nakon brisanja nekog programa iza njega ostane još gomila fajlova i Registry ključeva. Zašto Windows programi to rade? Zar ne mogu prosto da obrišu ono što su sami kreirali? Sigurno programer zna koje fajlove mu program kreira prilikom instalacije.

Koliko god ovo nerviralo korisnike to je prosto tako i postoji nekoliko razloga zašto je to tako.

Na kraju članka pogledajte kako ukloniti program i SVE njegove fajlove koji se inače ne brišu prilikom deinstalacije.

#1 Korisnički podaci

Programeri nekada odluče da namerno ostave fajlove koji su svojstveni korisničkom nalogu na računaru. Na taj način programeri olakšavaju i ubrzavaju ponovno korišćenje programa ako ga korisnik ponovo instalira nekada u budućnosti.

Recimo, ako neki program čuva podešavanja ili licencu u nekom od fajlova, svakako da će korisniku biti lakše da ponovo pokrene program i nastavi gde je stao pre brisanja istog nego da prolazi kroz ceo početni proces ponovo.

Program može prosto da pročita fajlove koje nije uklonio prilikom brisanja umesto da kreira nove.

#2 Redistributables

Program često zavisi od tzv. pratećih programčića (redistributables) pa ih instalira prilikom instalacije.

Instalacija pratećih paketa (redistributables) / Slika: softpedia

E sad, te „programčiće“ često koriste i drugi programi koji su prepoznali da ih sistem već ima pa ih nisu ponovo instalirali.

Ako bi jedan od programa obrisao programčiće koje je instalirao, postoji velika šansa da će neki drugi programi, koji zavise od njih, prestati da rade.

Zato je prosto sigurnije ostaviti ove programčiće instalirane jer možda ih neki drugi program koristi, a ako ne – možda zatrebaju.

#3 Višekorisnički sistem

Windows je sistem koji podržava više korisnika. Ako bi korisnik1 instalirao neki program za ceo računar, i korisnik2 (i svi ostali) bi imao pristup tom programu.

Međutim, svaki korisnik ima svoj prostor za skladištenje podataka gde programi čuvaju podatke svojstvene tom korisniku (opisano u stavci 1).

Ako bi program prilikom deinstalacije obrisao SVE fajlove koji se tiču njega, onda bi svaki korisnik u sistemu izgubio lične fajlove vezane za taj program (napredak u igrici, podešavanja…).

Ovo je pogotovo ogroman problem u mreži računara koja koristi „Roaming Profiles“. U toj mreži ako jedan korisnik obriše nešto, nijedan drugi korisnik u istoj mreži više neće imati pristup tome.

#4 Windows Registry

Programi imaju pravo da upišu podatke u Registry gde će čuvati neke informacije. Ipak, mnogi programi ne uklanjaju svoje ključeve prilikom brisanja.

windows registry screen
Windows Registry

Dakle, prosto je sigurnije ostaviti Registry kako jeste nego nešto brisati iz njega. Registry je veoma osetljiv deo Windows sistema i ako se desi greška moguće je čak i da padne sistem.

Zato programi ostavljaju svoje fajlove tamo jer ne žele da nešto „pokvare“, a ako korisnik ponovo instalira program Registry ključevi će biti dostupni i ne moraju se ponovo kreirati.

Kako obrisati program i SVE njegove fajlove?

Postoji način za brisanje svih ostataka koje programi ostave iz sebe nakon deinstalacije. To radi mali besplatan program o kojem sam pisao u OVOM članku.

Ovaj program uklanja programe, traži ostatke i briše ih. Pre brisanja moći ćete da odaberete koje ostatke želite da sačuvate a koje da obrišete.

Napomena: ovo važi samo za programe koje ćete tek brisati. Ovaj program ne može da obriše ostatke programa koje ste ranije deinstalirali.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Ne spada u bitnije fajlove od programa ali ih program ipak instalira i brisanjem bar što sam do sada ipak uočio su FONTOVI, pre su bili bitni kad smo imali sporije kompjutere (dizali su se sa sistemom koristili ih ili ne), sad su nebitni za podizanje sistema (veća brzina). U zadnjih 3 godine nisam instalirao ni jedan program tako da NE znam da li su nešto poboljšali po tom pitanju. Ipak volim stabilniji sistem nego da svaka 2 dana imam neki problem a i dosadilo mi je da eto tako instaliram da vidim kako radi i posle deinstaliram sa ostacima smeća u sistemu, pogotovo glupe igrice, (ako se osećate uvređenim, saćekajte jedno 15 godina, samo će Vam se kasti) :)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *