Proverite Koji su Dinosaurusi Živeli Blizu Vas Pomoću Ove Mape

0

Danas imamo razne mape na kojima možemo videti kako nešto izgleda ili kako je nešto izgledalo ranije na planeti. U ovom članku predstavljam sajt / mapu na kojem možete videti kako je planeta izgledala pre čak 750 miliona godina, gde je vaš grad tada bio i koji dinosaurusi su tu živeli.

Na ovom sajtu možete podesiti period počevši od pre 750 miliona godina pa sve do danas. Ima ukupno 26 razdoblja i svaki put kada pređete iz jednog u drugi videćete velike promene. U početku nećete moći da razaznate šta je šta, ali kada stignete do nekih 66 miliona prepoznaćete većinu planete.

Ono što nas zanima u svemu ovome jeste to koji su dinosaurusi šetali na našim prostorima.

U gornjem levom uglu videćete polje za pretragu. Tu možete uneti ime grada, oblasti, države… i kliknuti na rezultat. Sada će se na mapi pojaviti čioda koja označava gde se to mesto nalazi danas pa možete videti gde se nalazilo ranije. Isto tako, ispod rezultata pretrage videćete spisak dinosaurusa koji su se nalazili u blizini u izabranom periodu.

dinosaurusi-mapa-beograd

Na slici iznad možete videti primer za Beograd i period od pre 50 miliona godina. To je najdalji period za koji sam uspeo da nađem neki naš grad.

Žutom bojom sam označio spisak dinosaurusa, tj. njihovih fosila, koji su pronađeni u ovom regionu. Možete kliknuti na svaki od njih i pročitati nešto više i videti slike.

Napravio sam i animaciju na kojoj možete videti kako su nastajali kontinenti u period od pre 170 miliona godina do danas.

planeta kroz vreme animacija

Veoma zanimljiv sajt, nadam se da ćete se zabaviti i naučiti nešto novo tamo.

Link: dinosaurpictures.org/ancient-earth

Izvori lifehacker
Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.