Kako Blokirati Sajt na Računaru, Telefonu

Ako ste se pitali kako blokirati određeni sajt na telefonu ili računaru kako vaše dete ne bi posećivalo nedozvoljene sajtove, ovaj članak je za vas!

U ovom članku ću vam pokazati kako blokirati sajt i tako zabraniti određenim osobama pristup istim. Ovo može biti veoma korisno ako dajete telefon/računar detetu i ne biste želeli da posećuju nedozvoljene sajtove.

Kako blokirati sajt na Windows računaru

Potrebno je da imate administratorski nalog na računaru i da napravite dečiji nalog (to je u Windows-u običan nalog). Razlog tome je što će vaše dete imati odvojen nalog bez mnogo dozvola pa neće moći da odblokira sajt.

U Start ukucajte „notepad“ ili „beležnica“ pa kliknite desnim klikom na rezultat i izaberite „Run as administrator“.

blokiraj sajt windows

Sada kliknite na „File > Open“ pa idite do ove putanje:

C:\Windows\System32\drivers\etc\

(ovde je „c“ particija na kojoj vam je Windows. Ako vam je Windows na nekoj drugoj particiji onda zamenite „c“ sa slovom te perticije).

Dole desno izaberite „All files„, kliknite na „hosts“ i zatim „Open„.

blokiraj sajt windows

Idite na dno fajla pa u novi red dodajte:

127.0.0.1 nekisajt.com

Ovde umesto „nekisajt.com“ dodajte domen sajta koji želite da blokirate na nivou računara. Možete dodati i više, svaki mora da ide u novi red.

blokiraj sajt windows

Kada ste dodali sve koje ste želeli, idite na „File > Save“ i možete zatvoriti Notepad.

Otvorite CMD kao administrator – VIDI KAKO – pa unesite ovu komandu i lupite enter:

ipconfig /flushdns

Istu tu komandu pokrenite na nalogu vašeg deteta. Imaju na umu da ćete morati da unesete lozinku/pin svog naloga kada budete pokretali CMD kao admin na nalogu svog deteta.

blokiraj sajt windows

Nakon toga ponovo pokrenite računar i to je to!

Kako blokirati sajt na telefonu

Ovde bih pomenuo dve aplikacije: Google Family Link i BlockSite. Obe su korisne na svoj način pa ću napisati par reči o svakoj.

Google Family Link (Android)

Google Family Link je aplikacija pomoću koje kontrolišete ceo telefon svog deteta: možete videti gde se nalaze, koje aplikacije koriste, možete im i blokirati pristup aplikacijama, zaključati telefon na daljinu…

Dovoljno je da instalirate Family Link for Parents na svom telefonu i Family Link for Kids na telefonu svog deteta. Vaše dete mora imati manje od 13 godina da biste mogli da koristite ovaj servis. Ako nema, pogledajte aplikaciju ispod.

Podesite aplikaciju na svom telefonu i na telefonu svog deteta pa povežite Google naloge. Uglavnom se sve svodi na next, next, I agree… Bitno je samo da povežete prave naloge.

Kada dodate nalog svog deteta u svoju aplikaciju imaćete potpunu kontrolu nad njegovim telefonom.

BlockSite (Android, iOS)

Ova aplikacija ima samo jednu funkciju: da blokira sajtove na telefonu. Instalirate je na telefon na kojem želite da blokirate neki sajt i prosto dodajte sajtove na crnu listu.

Zatim podesite lozinku u okviru aplikacije koju ćete samo vi znati tako da vaše dete ne može da skloni sajt sa liste.

Aplikacija ima još dosta opcija kao što su zakazivanje blokiranja, sinhronizacija sa Chrome dodatkom, mod za fokusiranje, blokiranje sadržaja za odrasle, itd.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *