Kako Sakriti IP Adresu? (i biti anoniman na internetu)

U ovom članku ću vam pokazati kako sakriti IP adresu potpuno besplatno i na taj način biti anoniman na internetu. IP adresu možete sakriti na više načina ali ja ću vam pokazati najefektivniji.

Šta je IP adresa?

Vaš internet provajder vam obezbeđuje vezu sa internetom nakon što platite tu uslugu. On dobija IP adrese i onda deli korisnicima.

U slučaju ADSL interneta svaki korisnik ima svoju javnu dinamičku IP adresu preko koje pristupa drugim uređajima na internetu ali i drugi uređaji mogu pristupiti njoj, tj. tom uređaju.

Kod kablovske korisnici su smešteni iz CGNAT-a te čitava grupa korisnika ima istu (za uređaje van mreže) IP adresu, ali se međusobno razlikuju unutar svoje grupe. Ovo je sigurnije po korisnike ali im oduzima slobodu – o čemu sam pisao ovde.

Uglavnom, IP adresa je kao broj telefona za računar. IP adresu imaju i sajtovi (tj. mašine na kojima su smešteni), a u DNS tabeli (kao neki imenik) su smešteni parovi domena i IP adresa.

Kada vi pristupite nekom sajtu vaš računar za IP adresu tog sajta ali i taj sajt zna IP adresu vašeg računara.

Dakle, šta god da radite na internetu, koji god sajt da posetite, vaša IP adresa je izložena.

Proverite i sami.

Zašto sakriti IP adresu?

Pomoću besplatnih alata moguće je veoma lako utvrditi provajdera i lokaciju IP adrese, tj. vašu lokaciju. Svaki sajt zna odakle mu pristupate i preko kog provajdera.

Takođe, vaš internet provajder zna koje sajtove posećujete, da li koristite Torrent, istoriju vašeg surfovanja… sve što radite na internetu.

Ako, recimo, skinete neki film preko nekog sajta ili Torrent-a, državni organi mogu poslati nalog provajderu da proveri šta ste radili i da li ste skidali pirateriju.

Ako ne želite da vaš provajder zna šta radite na internetu ili ne želite da svi sajtovi koje posetite znaju vašu lokaciju, onda biste želeli da skrijete IP adresu.

Kako sakriti IP adresu?

Imate nekoliko opcija ali najsigurnija vam je VPN. Šta je VPN pitate se? Pisao sam dosta postova na blogu o tome ali i ovde ću u kratkim crtama.

VPN (virtual private network) je računar (server) koji se nalazi negde na svetu i nudi VPN usluge. Onaj ko drži taj server može vam napraviti nalog preko kojeg se vi povezujete na taj VPN. I onda, kada pokušate da pristupite nekom sajtu, sav saobraćaj prvo prolazi kroz VPN.

Zbog toga, sajtovi i vaš internet provajder će videti samo da se vi povezujete na tamo neki server (VPN) ali ne i šta radite. Svaka poseta bilo kom sajtu, svako skidanje sa Torrenta, svaki internet poziv… sve se to vodi kao obična (ali i enkriptovana) konekcija ka VPN serveru.

Za rezultat niko ne zna koje sajtove posećujete a za lokaciju će videti lokaciju VPN servera, ne vašu.

E sad, bitno je naći dobar VPN koji ne skladišti logove tako da državni organi ne mogu zatražiti informacije o tome šta ste posećivali na internetu.

Bitno vam je još i da VPN ne „curi“, da podržava Torrent i da ima jaku enkripciju podataka.

Sve to nećete naći kod besplatnih VPN servisa pa morate izabrati neki plaćeni. Ja sam se opredelio za Windscribe jer možete dobiti više od 17 GB besplatnog saobraćaja mesečno (vidi kako)! Ako neko kupi Pro verziju preko vas, i vi ćete dobiti Pro verziju.

Ovaj VPN je veoma jeftin za to što nudi te je idealan za početnike. Ima jaku enkripciju, Torrenting je dozvoljen, možete ga koristiti na više uređaja, ima dobre aplikacije, ima ugrađen AdBlocker, ne čuva logove, ne curi, ima dobru brzinu…

U ponudi imate nekoliko popularnih lokacija, a u Pro verziji imate sve lokacije među kojima je i Srbija. Tako da, ako ste iz dijaspore i želite da, recimo, gledate RTS planetu besplatno – to ćete moći preko ovog VPN-a.

Uputstvo

1) Posetite Windscribe stranicu za registraciju – LINK
Ako želite da kupite PRO verziju, posetite ovaj – LINK

2) U gornjem desnom uglu kliknite na „Sign Up“

3) Izaberite korisničko ime, lozinku, email i onemogućite „R.O.B.E.R.T.“ opciju

4) Kliknite „Create Account

5) Ispratite video uputstvo

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *