Proverite da li se vaša email adresa koristi za širenje malvera

Emotet je jedan od najvećih malvera u poslednjih nekoliko godina. Najgore od svega je što i vi možete biti učesnik u širenju ovog malvera a da to ni ne znate!

Emotet širi spam email poruke od korisnika do korisnika gradeći ogromnu mrežu na svetskom nivou. Ume da prevari antiviruse, a korisnici nisu ni svesni da šire ovaj malver.

Potrebno je samo da otvorite zaraženi fajl ili posetite maliciozni link iz email poruke koju ste dobili „od prijatelja“ i vi ste automatski deo Emotet mreže.

Ono „od prijatelja“ sam stavio pod navodnicima jer Emotet tako radi: zarazi vam email i računar, pokupi kontakte i počne da se šalje pretvarajući se da ste vi poslali te mejlove.

emotet primer
Slika: haveibeenemotet

Zbog toga Emotet ne dospeva na spam liste, a verovatnoća da neko otvori email koji je dobio od prijatelj-a je gotovo 100%.

Opširnije o Emotet malveru možete pročitati na Malwarebytes sajtu.

Šta ako ste deo Emotet mreže?

#1 Provera

Prvo idite na sajt haveIbeenEMOTET i unesite svoje email adrese da proverite da li ih Emotet koristi za širenje malvera.

Ne brinite, ovaj sajt je siguran i on ne čuva vaše email adrese, samo ih poredi sa bazom i to je to. Na isti način radi i servis „have i been pwned„.

Ako nađete svoj email na listi, onda idite na naredni korak.

#2 Izolacija

Izolujte računar iz mreže, ugasite internet, izvucite LAN kabel iz računara ili ugasite WiFi ako ste na laptopu (najbolje bi bilo ako imate hardverski taster za to).

Emotet se širi i u okviru lokalne mreže tako da i sve ostale računare u istoj mreži izolujte.

#3 Čišćenje

Sada svaki računar pojedinačno čistite iz Safe moda bez interneta! Kao što sam napisao, Emotet ume da prevari antiviruse tako da je Safe Mod jedino rešenje.

Očistite računar sa antivirusom ali i sa drugim alatima za čišćenje. Moja preporuka su Malwarebytes (može i free) i Adwcleaner. Pogledajte kompletan tutorijal ovde.

#4 Provera

Na kraju prođite ceo proces još jednom. Ponovo pokrenite uređaje u Safe mode bez interneta, uradite skeniranja, ako je nešto ostalo očistite. To ponovite sve dok ne bude bilo više nikakvih virusa i malvera u računaru.

Ako ne možete nikako da se izborite sa ovim malverom, možda ćete morati da to prepustite profesionalnim firmama koje se time bave.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *