Najbolji besplatni antivirusi za Windows (avgust 2020)

Nezavisni nemački istraživački institut „AV-TEST GmbH“ je objavio rezultate testova antivirusnih softvera za mesec avgust. Njihove testove pratim već dugi niz godina jer važe za najpouzdaniji zvanični izvor što se testova antivirusnih softvera tiče.

Kada sam komentarisao rezultate od aprila ove godine napisao sam da je Windows Defender postao jedan od najboljih besplatnih AV rešenja za Windows korisnike.

Ta tradicija se nastavlja jer je upravo Defender najbolji besplatni AV i za mesec avgust!

Naime, MS Defender je nastavio da daje odlične rezultate iz sve tri kategorije: zaštita, performanse i upotreba. Na svim testovima dobio je maksimalnih 6 poena.

Štaviše, Defender AV je postigao još bolje rezultate po pitanju performansi pa je od AV-TEST kompanije dobio i oznaku „TOP product„.

Na animaciji ispod možete videti razliku u performansama u odnosu na april ove godine.

windows defender tests april avgust
Izvor: av-test lab; manji broj = bolji rezultat

Najbolje od svega je što Defender dolazi uz sam Windows sistem te nije potrebno instalirati ništa dodatno. Uz to, ovaj AV ne dolazi sa gomilom reklama i bespotrebnih servisa/opcija, što ume da iritira korisnike.

Ako ipak ne želite da koristite Defender, kao alternativu predlažem BitDefender Free.

Koji god AV da odaberete, moj predlog je da periodično skenirate računar sa Malwarebytes (može i free) programom kao i sa AdwCleaner-om.

Izvori: 1. av-test.org
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Ovdje ne treba stednja. Recimo Eset Enpoint ima sve high level protection standarde.
    I jednostavna je formula.
    Original OS azuriran sa placenim antivirus ali Endpoint solutions.
    I jednacina je gotova, imate korisnika, koji Vas rijetko zove, osim kad mu istice licenca

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *