Evo šta znači „S“ u nazivima Samsung Galaxy S telefona

Samsung ima dosta linija svojih telefona, ali ona najpoznatija je svakako Galaxy „S“ linija. Zašto baš slovo „S“? Šta to označava?

Naravno, slovo „S“ nije nimalo slučajno dodeljeno ovoj liniji telefona, sve svoje „zašto“ ima svoje „zato“.

Naime, još davne 2011. godine Samsung je objavio svoju šemu imenovanja budućih telefona. Listu sam poređao po „jačini“ uređaja koji se nalaze u toj kategoriji.

  • „S“ (Super Smart): ova oznaka je bila rezervisana za flagship uređaje, najbolji od najboljih.
  • „R“ (Royal / Refined): uređaji koji su imali premium performanse i opcije za produktivnost.
  • „W“ (Wonder): uređaji visokog kvaliteta u kombinaciji sa stilom. Za one koji žele da iskažu svoj stil i pritom imaju uređaj visokih performansi.
  • „M“ (Magical): uređaji iz srednje kategorije – dobre performanse za pristupačnu cenu.
  • „Y“ (Young): strateški telefoni koji su imali za cilj da privuku što više korisnika u Samsung svet sa pristupačnim cenama.
samsung-galaxy-naming
Izvor: phonearena / Klik da uveličaš

Dakle, to „S“ znači „Super Smart“. Možda danas to zvuči nekako „izlizano“ ali u to vreme nije bilo. Tada su pametni telefoni uzimali zalet i ove dve reči su se nalazile samo uz top proizvode. Nešto kao danas „AI“ – sada nam zvuči super, a za desetak godina već neće.

Danas kod nas najčešće viđamo „S“ i „Y“ seriju telefona, a možda se pitate gde je ovde „Note“ serija?

Note je zapravo serija koja ide leđa o leđa sa „S“ serijom. Tačnije, svaki „S“ model je imao svog „Note“ ekvivalenta. Ipak, glasine kažu da će S21 Ultra imati svoj SPen tako da – možda se Note serija gasi.

Inače, kada je Samsung objavio ovu šemu imenovanja telefona objasnio je još neke termine koji su se nalazili u nazivima.

  • „Pro“ – imali su telefoni koji su dolazili sa QWERTY tastaturom za brže kuckanje mejlova i povećanje produktivnosti.
  • „Plus“ – označava da je telefon nadogradnja na već postojeći model.
  • „LTE“ – označava da telefon ima podršku za LTE (Long-Term Evolution), što je 4G standard koji je povećao brzinu i kapacitet mobilne mreže.

I dan danas se zadržala ova šema imenovanja uređaja s tim što su se neka značenja ipak malčice promenila jer je tehnologija napredovala u međuvremenu.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *