Kako izvući slike iz PDF dokumenta

Koliko je PDF dobar za deljenje i štampanje toliko je loš ako želite nešto iz njega da izvučete. Recimo slike.

Nedavno sam bio predstavio jedan alat pomoću kojeg možete spojiti, razdvojiti, rotirati… PDF dokumente, a u ovom želim da vam pokažem kako da izvučete slike iz njih.

Korisno: kako konvertovati veb stranicu u PDF

E sad, postoji dosta alata pomoću kojih možete izvući slike iz PDF fajla i svi imaju neki svoj procenat uspešnosti. Kada sam ih testirao dobijao sam različite rezultate od dokumenta do dokumenta.

Zato ću vam predstaviti više alata pa vi probajte svaki dok ne dobijete željeni rezultat.

PDF Image Extractor

Potrebno vreme 5 minuta

Ovo je besplatan program za Windows pomoću kojeg možete izvući slike iz jednog ili više PDF fajlova u isti prolaz.

 1. Preuzmite program

  Idite na zvanični sajt pa preuzmite instalaciju ili portabilnu verziju programa – LINK. Ako ne planirate više da koristite ovaj program, moj predlog je portabilna verzija.pdf image extractor download

 2. Pokrenite program

  Ako ste skinuli instalaciju (prva opcija) onda instalirajte program pa ga pokrenite. Ako ste izabrali portabilnu verziju (druga opcija) onda raspakujte ZIP arhivu negde pa pokrenite „PdfImageExtractor.exe“ ikonicu.pdf image extractor run

 3. Unesite fajlove

  Možete izabrati folder pa će program uvesti PDF fajlove iz njega, ili izabrati fajlove pojedinačno (ili više odjednom).image pdf extract

 4. Izvucite slike

  I sad još kliknite na „Extract images…“ taster u donjem desnom uglu i to je to. Program će izvući slike i smestiti ih u novi folder.image pdf extract

Korisno: kako konvertovati Email u PDF

Online alati

Ako nemate Windows, ili prosto ne želite da preuzimate program, možete se poslužiti i online alatima.

Mana ovih alata je što ne znate za šta oni sve mogu koristiti te PDF fajlove koje vi otpremite na njihov server. Takođe, mnogi vas ograničavaju po pitanju količine i/ili kvaliteta izvučenih slika i/ili PDF fajlova.

Ipak, ako želite da izvučete slike iz nekog nebitnog dokumenta, ovi alati će vam možda biti najbolja opcija.

Uglavnom svi ovi online alati rade na isti princip:

 1. Prevučete PDF fajl(ove)
 2. Sajt će početi da izvlači slike
 3. Pojaviće se taster za preuzimanje slika

Neću pisati uputstvo za sve te sajtove već ću samo nabrojati neke popularnije pa probajte sve. Lista nije poređana.

Napomene

Nekada alati neće uspeti da izvuku slike u punoj veličini. U mom test fajlu uspeli su da izvuku punu veličinu, ali mi se dešavalo ranije da ne uspeju.

Ovi alati ne znaju šta je slika a šta dekorativna grafika. Tako da će se desiti da izvuku gomilu tačkica i linija ako su ti elementi dodati kao slike.

Nijedan alat vam neće izvući ništa, pa ni slike, iz zaključanih PDF dokumenata. Takve dokumente morate prvo otključati i sačuvati kao otključane pa tek onda izvući slike.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *