Microsoft Edge više neće „jesti“ CPU i RAM – evo i zašto!

0

Microsoft Edge je počeo polako ali sigurno da zauzima svoje mesto na tržištu veb pregledača (polako prestiže Firefox). Baziran je na Chromiumu (kao i Chrome), ali je mnogo bolje izgrađen – po meni.

Međutim, kao da sve Chromium veb pregledače prati ista kletva – troše previše procesorske snage i RAM-a.

Chrome je nadaleko poznat po tome, čak je poznatiji po tome nego po bilo čemu drugome. Da ne pominjem gomilu meme-ova na tu temu.

No, Edge je druga priča… tj. trebao je biti. Po mnogim drugim pitanjima i jeste, mnogo je bolji od Chrome-a (iz ličnog iskustva), ali da „jede“ CPU i RAM – brsti. Manje brsti nego Chrome ali ne zaostaje mnogo.

Međutim, u Edge Beta verziji pojavila se nova opcija koja rešava taj problem – Tab Management – i trebala bi navodno da smanji upotrebu procesora za 37% i RAM-a za 32%.

edge slash browser usage 2020
Slika: laptopmag

Pravo rešenje ili …?

Ovo rešenje podrazumeva stavljanje kartica koje se ne koriste duže od 5 minuta (moguće menjati) u stanje „spavanja“ i tako ne troše resurse sistema. Kada ih ponovo posetite one se odmah „probude“ i vi nastavljate gde ste stali.

Baš kao što vam dobar san omogućava da ostanete koncentrisani i produktivni sledećeg dana, kartice u stanju spavanja pomažu u optimizaciji performansi pregledača oslobađanjem resursa za kartice koje zaista koristite.“ – navode iz Microsoft-a.

Ovo ima smisla, sve dok ne ometa korisnika u radu, ali da li je to zaista rešenje?

Po meni to nije pravo rešenje. Ovim nisu rešili suštinu problema već su ponudili alternativno rešenje, a problem će nastaviti da postoji.

Za one koji ne rade sa mnogo kartica, vode računa o tome i uredni su, neće osetiti nikakvo ubrzanje i benefite ove opcije.

Tu se javlja i drugi problem: šta ako neki sajt mora u pozadini da osvežava podatke?

Recimo, pratite neke rezultate uživo u pozadini i kada se neka cifra pojavi sajt vas obavesti. U tom slučaju administratori sajta će morati da implementiraju zaobilazno rešenje ili da upozore korisnika da na određeni period poseti sajt.

Ima još negativnih strana ovog rešenja pa se postavlja pitanje: da li ovu opciju podrazumevano uključiti ili ne? Po meni najbolje bi bilo da korisnik sam odluči prvi put, a kasnije može da menja u opcijama.

Ostaje nam da čekamo ispoliranu verziju da vidimo kako će biti, a ako ste nestrpljivi možete već sada testirati kroz Beta verziju.

Izvori Windows Blog laptopmag
Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.