Microsoft Edge više neće „jesti“ CPU i RAM – evo i zašto!

0

Microsoft Edge je počeo polako ali sigurno da zauzima svoje mesto na tržištu veb pregledača (polako prestiže Firefox). Baziran je na Chromiumu (kao i Chrome), ali je mnogo bolje izgrađen – po meni.

Međutim, kao da sve Chromium veb pregledače prati ista kletva – troše previše procesorske snage i RAM-a.

Chrome je nadaleko poznat po tome, čak je poznatiji po tome nego po bilo čemu drugome. Da ne pominjem gomilu meme-ova na tu temu.

No, Edge je druga priča… tj. trebao je biti. Po mnogim drugim pitanjima i jeste, mnogo je bolji od Chrome-a (iz ličnog iskustva), ali da „jede“ CPU i RAM – brsti. Manje brsti nego Chrome ali ne zaostaje mnogo.

Međutim, u Edge Beta verziji pojavila se nova opcija koja rešava taj problem – Tab Management – i trebala bi navodno da smanji upotrebu procesora za 37% i RAM-a za 32%.

edge slash browser usage 2020
Slika: laptopmag

Pravo rešenje ili …?

Ovo rešenje podrazumeva stavljanje kartica koje se ne koriste duže od 5 minuta (moguće menjati) u stanje „spavanja“ i tako ne troše resurse sistema. Kada ih ponovo posetite one se odmah „probude“ i vi nastavljate gde ste stali.

Baš kao što vam dobar san omogućava da ostanete koncentrisani i produktivni sledećeg dana, kartice u stanju spavanja pomažu u optimizaciji performansi pregledača oslobađanjem resursa za kartice koje zaista koristite.“ – navode iz Microsoft-a.

Ovo ima smisla, sve dok ne ometa korisnika u radu, ali da li je to zaista rešenje?

Po meni to nije pravo rešenje. Ovim nisu rešili suštinu problema već su ponudili alternativno rešenje, a problem će nastaviti da postoji.

Za one koji ne rade sa mnogo kartica, vode računa o tome i uredni su, neće osetiti nikakvo ubrzanje i benefite ove opcije.

Tu se javlja i drugi problem: šta ako neki sajt mora u pozadini da osvežava podatke?

Recimo, pratite neke rezultate uživo u pozadini i kada se neka cifra pojavi sajt vas obavesti. U tom slučaju administratori sajta će morati da implementiraju zaobilazno rešenje ili da upozore korisnika da na određeni period poseti sajt.

Ima još negativnih strana ovog rešenja pa se postavlja pitanje: da li ovu opciju podrazumevano uključiti ili ne? Po meni najbolje bi bilo da korisnik sam odluči prvi put, a kasnije može da menja u opcijama.

Ostaje nam da čekamo ispoliranu verziju da vidimo kako će biti, a ako ste nestrpljivi možete već sada testirati kroz Beta verziju.

Izvori Windows Blog laptopmag
Povezano

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete poslati upit preko kontakt stranice.