Koji telefon ima najbolju kameru? Test na slepo (2020)

I ove godine je MKBHD sproveo anketu među svojim fanovima kako bi utvrdio koji telefon ima najbolju kameru po mišljenju korisnika.

Kao i prošle godine Marques Brownlee je uslikao nekoliko slika sa više telefona koji su trenutno najpopularniji i dao fanovima da odluče „na slepo“ koji telefon ima najbolju kameru.

Test na slepo

Za razliku od laboratorijskih testova u kojima se koriste precizni merni instrumenti, u Blind testu za merni instrument koristi samo ljudsko oko.

Zapravo, blind test je i najverodostojniji test jer je na kraju najbitnije kako neka slika izgleda ljudskom oku a ne mašini.

Zbog toga se na kraju iznenadimo kada vidimo da je pobednik telefon na koji nikada ne bismo ni pomislili.

Korisnici nisu znali koji telefon je uslikao koju sliku već su samo birali slovo sa slike. Marques je tek na kraju glasanja objavio koja slika pripada kom telefonu.

Kako se radi Blind test?

MKBHD (Marques Brownlee) je uslikao nekoliko specijalno kreiranih scena sa 16 različitih telefona i te slike postavio na Instagram i Twitter.

Korisnici su potom mogli da glasaju za sliku koja im najbolje izgleda na oko i tako za svaki krug takmičenja.

Na kraju svakog kruga je prosto kombinovao glasove sa obe društvene mreže i proglasio pobednika u tom krugu.

Telefon koji je u breketu stigao do kraja je pobedio.

Blind test 2020

U ovom testu su učestvovali sledeći telefoni: Moto Edge+, iPhone SE; Mate 40 Pro, Poco F2 Pro; Oppo Find X2 Pro, Pixel 5; LG Wing, Zenfone 7 Pro; Surface Duo, Sony Xperia 1 ii; Mi 10 Ultra, OnePlus 8 Pro; iPhone 12 Pro Max, OnePlus 8T; Note 20 Ultra, Pixel 4a.

Nakon glasanja pobednik je: Zenfone 7 Pro.

Da li vas je iznenadio rezultat? Mnoge jeste i to sa razlogom.

Marques je objasnio da su ove godine ljudi više birali slike sa zasićenijim bojama, a takođe je okrivio društvene mreže jer različito kompresuju slike pa je i rezultat skroz drugačiji.

Ipak, pored svih silnih kamera, AI funkcija, broja piksela itd. na kraju je najbitnije kako će slika izgledati kada se okači na društvene mreže. U tom slučaju Zenfone 7 Pro je pobedio.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *