Zaboravite na sve Smart TV Box uređaje – Chromecast 4 je tu!

Smart TV Box uređaji se danas mogu kupiti za veoma malo pare, čak i ispod 30 evra, ali oni nikada neće imati jedno – podršku.

Naime, većina kineskih Smart TV Box uređaja dolazi sa nekom vrstom modifikovanog Android sistema. Taj sistem je ili prilagođena verzija Android-a za tablete ili neka loša dorada zastarele verzije Android TV sistema.

Problemi jeftinih Smart TV Box uređaja

Problem kod ovih sistema je što ostaju bez podrške čim izađu iz fabrike. Ako vam Smart TV Box dođe sa Android 7.0 verzijom vrlo je verovatno da će na njoj i ostati. Ažuriranje za bezbednost takođe verovatno nećete dobijati, kao ni ispravke grešaka.

To je tako jer Google svoj Android TV sistem daje samo licenciranim partnerima. Da bi proizvođači prodali svoje uređaje po što nižim cenama obično unajme neki tim da im prilagodi Open-source verziju Android-a za njihov box i to je to, idu na sledeći.

Zbog toga ti jeftini box uređaji nemaju podršku za Chromecast protokol, nemaju integrisan Play Store i Play Protect, sistem nije optimizovan po pitanju brzine, ne možete da box povežete sa Google asistentom… a najbitnije od svega: nemaju pravi Android TV operativni sistem.

Generalno: Google ne podržava te box uređaje pa proizvođači nekako „sklepaju“ sistem, a korisnici nekako „sklepaju“ da radi sa njihovim drugim uređajima. I tako je čitavo korisničko iskustvo upropašteno.

Da se razumemo, ovi box uređaji rade ok ako vam samo treba nešto za male pare da pušta snimke sa microSD kartice i slično. Ali, za kompletno uživanje i integraciju sa više servisa – nisu idealno rešenje.

A skuplji Smart TV Box uređaji?

Sa druge strane imate Smart TV Box uređaje sa legitimnim Android TV sistemom koji su dobili licencu od Google-a, ali njihova cena je 100 evra i veća. Oni imaju koliko-toliku podršku i dobiju po koje ažuriranje, ali za nešto malo jače i ozbiljnije mora se izdvojiti mnogo više od 100 evra.

xiaomi mi tv stick
Xiaomi Mi TV stick / Slika: Xiaomi

Ovde spadaju uređaji kao što su Xiaomi Mi Box S, Xiaomi Mi TV Stick, Nvidia Shield TV…

Ovde je još najjeftiniji Mi TV Stick, trenutno sam našao na sniženju 6.000 dinara, ali su mu i specifikacije (i opcije) za taj cenovni rang. Nisam siguran da li je ostao na Android 9 ili je dobio nadogradnju. Za nešto ozbiljnije, recimo 4K striming, morate izdvojiti dosta više para.

Druga opcija je Xiaomi Mi Box S ali tu postoji dosta problema: ostao je na starom Android-u, nema mogućnost proširenja memorije (u Chromecast se može staviti dongle sa bilo kojim proširenjima), ulazi u sleep ako ga ne koristiš pa moraš da ga budiš preko daljinskog upravljača (iritira jako), 4K laguje jer hardver nije dovoljno jak a softver nije dobro optimizovan, korisničko iskustvo nije najbolje, ne podržava ga Google… itd. Kada se sve sumira, bolje je dodati 2.000 dinara više za Chromecast 4 pa imati kompletno korisničko iskustvo i jedan uređaj koji prosto radi sve što poželiš.

Chromecast 4 kao rešenje

Google je nedavno predstavio najnoviju verziju svog Chromecast uređaja – v4 sa Android TV.

Chromecast 4 u bojama
Chromecast 4 u bojama

Prethodne verzije ove magične spravice su mogle samo da prikazuju signal koji kastujete sa svojih uređaja, ali najnovija verzija može da radi to plus ima ceo Android TV sistem u sebi!

Dakle, uređaj može da radi potpuno samostalno, a ima i svoj daljinski upravljač sa ugrađenim Google asistentom.

Budući da ovaj uređaj proizvodi Google u potpunosti je integrisan sa svim mogućim Google servisima. Dolazi sa poslednjom verzijom Android TV sistema i uvek će imati ažuriranja. Dakle: podrška na maksimumu.

android tv interfejs
Android TV interfejs / Slika: The Verge

Specifikacije:

 • Dimenzije i težina: 162 mm x 61 mm x 12.5 mm; 55 grama
 • Bežično povezivanje: Wi-Fi 802.11ac (2.4 GHz / 5 GHz); Bluetooth
 • Sistem: Android TV
 • Rezolucija: do 4K HDR, 60 FPS
 • Ulazi/izlazi: HDMI ide u TV; USB Type-C za napon
 • Kontrolisanje pomoću glasa
 • Bežične konekcije: Bluetooth, IR za kontrolisanje, projektovanje ili primanje zvuka
 • Ugrađeni mikrofon za Google asistenta
 • Napajanje: za uređaj – punjač (dolazi u pakovanju), za daljinski – 2x AAA baterije (dolaze u pakovanju)
 • Cena: oko 80 evra

Nešto je skuplji nego Xiaomi Mi TV Stick, ali su zato i specifikacije znatno bolje. Možete puštati 4K snimak u HDR – za 80 evra! Plus, kao što sam napomenuo, imate potpunu integraciju, podršku, ažuriranja…

chromecast 4 package pakovanje
Chromecast 4 pakovanje / Slika: Google

Ako imate lep velik TV koji nema Android sistem, ova stvarčica će vam olakšati život maksimalno. Ako imate još i Google Home zvučnik – dobitna kombinacija.

Kada preporučujem Android TV Box uređaje sada preporučujem samo ovaj jer je trenutno najbolja opcija.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

12 komentara

 1. Radi llinkodi preko njega? Moze li da se gledanyoutube bez problema? Nisam bas strucnjak za ove stvari pa moram da pitam. Hvala na odgovoru

 2. Instalirao Eon Smart app od SBBa, šljaka bolje nego na eon boxu. Chromecast 4 je kidalica, pored njega imam i Chromecast 2.

 3. Pozdrav. Danas mi je stigao uređaj. Posle instalacije EON aplikacije, otvorim SBB stranicu ali mi ne daje opciju da ukucam aktivacioni kod. Gde je problem? Hvala na odgovoru.

 4. Pozdrav,
  Da li neko zna da li bi radila EON aplikacija na njemu?
  Da li moze da se kupi u prodavnici ili po oglasima?

  Hvala

  • Za EON sam siguran da može jer imaju svoju aplikaciju za Android TV. Što se kupovine tiče: gledajte prodavce na KP koji donose iz mađarske i nude garanciju. Pitajte popularne prodavce za cenu, kada sam pitao par njih cena je bila oko 80 evra. Kod nas će se pojaviti za nekoliko meseci u najboljem slučaju i verujem da će cena biti preko 15.000 din.

 5. Ovaj tekst mi deluje kao reklama. Imam Fire Tv Stick 4K, kupljen za 30 Evra. 80 Evra mislim da je preskupo…

  • Dovoljno je samo ovo napisati za Fire TV Stick: „No Google Play apps“. To je ljudima danas bitnije i od 4K i od HDR i od bilo čega drugog. Znam da može sideload ali to ume da uradi 1% ljudi. Ja umem i prvi se ne bih zezao sa tim već bih dao malo više para da imam all-in-one no hassle uređaj.

 6. Šta je bolja kupovina – Chromecast 4 ili Amazon Fire stick 4k? Fire stick 4k se po oglasima nudi za 60e a Chromecast za 80e. Čini mi se da oba uređaja imaju slične mogućnosti

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *