Kako konvertovati Excel fajl u Google Sheets

1

Microsoft Excel je najpoznatiji alat za rad sa tabelama. Mnogi ga koriste ali problem je što dolazi u Office paketu koji nije besplatan. Kao alternativu imamo Cloud program za rad sa tabelama – Google Sheets.

Radio sam u Excel-u primarno do pre par godina kada sam počeo da sve svoje tabele prebacujem u Cloud, tačnije u Google Sheets.

Na ovaj korak sam se opredelio iz tri primarna razloga:

 • često mi trebaju tabele gde god da krenem
 • rad sa više ljudi na tabeli u realnom vremenu
 • cena

Google Sheets je besplatna Cloud aplikacija i nudi pregršt opcija i funkcija za računanje. Radi u samom veb pregledaču, tabele su dostupne gde god da se nalazite, postoji i Offline režim, moguće je podeliti tabele i uživo uređivati sa drugima… itd.

Prelazak na Google Sheets nije bio previše komplikovan jer Google radi konverziju Excel fajlova u Google Sheets tabele. Proces je jednostavan i sada ću vam pokazati kako da prebacite Excel fajlove u Google Sheets.

Uputstvo

Potrebno vreme: 2 минута.

Da biste ispratili uputstvo biće vam potreban Google nalog i Excel fajlovi koje želite da konvertujete u Google Sheets.

 1. Kreiranje novog Google Sheets dokumenta

  Da biste kreirali novi Sheets potrebno je da posetite domen sheets.new dok ste prijavljeni na svoj Google nalog

 2. Odabir Excel fajla

  Sada je potrebno da kliknete na „File“ pa „Import“excel u google sheets

 3. Prevucite fajl

  Sada izaberite „Upload“ pa prevucite Excel fajl u polje koje vidite na ekranuexcel u google sheets

 4. Izaberite mesto smeštanja podataka

  Sada možete izabrati gde će se podaci iz Excel tabele smestiti. Imate opciju da se kreira novi fajl, da se doda novi list u trenutnom fajlu, ili da zamenite sve iz trenutnog lista. Ako vam je trenutni Google Sheets fajl prazan, treća opcija će biti izabrana. Kliknite „Import data“.excel u google sheets

 5. Izaberite naziv

  Podaci su sada uvezeni i možete izabrati naziv Google Sheet fajla. Kliknite gore na polje za naziv i unesite šta želite.excel u google sheets

Kao što vidite nije teško i možete veoma brzo uvesti veliku količinu fajlova prevlačenjem jednog po jednog (trenutno nije moguće izabrati više fajlova).

Ako želite sada možete nastaviti rad u tabeli i kasnije je izvesti u nekom od sledećih formata: XLSX, ODS, PDF, HTML, CSV, TSV.

Povezano:
1 komentar
 1. Sonja kaže

  Odlicno uputstvo. Hvala!

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.