Kako Editovati Video (na telefonu ili kompjuteru)

Mnogi su počeli da snimaju video klipove za Youtube, Instagram, i druge društvene mreže. Ali, kako editovati video da bude lepši i profesionalniji?

Ovaj članak neće biti tutorijal za video montažu (to je oblast sama za sebe), već ću vam predstaviti nekoliko besplatnih alata za editovanje videa na kompjuteru i telefonu.

Kako editovati video na telefonu

Sve više i više aplikacija imamo za editovanje videa na telefonu, ali odmah da napomenem: na telefonu ne možete ozbiljnije editovati video, možete osnove. Ako ste u žurbi i niste kod kuće, morate da uradite nekoliko korekcija samo, onda je editovanje videa na telefonu skroz ok rešenje.

FilmoraGO

Filmora je popularan video editor za računare, a imaju i svoju mobilnu aplikaciju – FilmoraGO. Mnogima je ova aplikacija prvi izbor kada se radi o mobilnom video editovanju jer su navikli na njihov program na računaru.

kako editovati video filmorago

Kako editovati video u FilmoraGO:

  1. uvezite video snimak
  2. izaberite efekte
  3. dodajte tekst, stikere, animacije, muziku..
  4. izmenite veličinu snimka: uspravno, kocka, horizontalno…
  5. dodajte prelaze, secite i spajajte
  6. kada sve završite, možete podeliti video direktno na društvene mreže!

Ja nemam baš neke veštine u editovanju video klipova preko telefona pa sam našao jedan tutorijal. Ovde možete videti kako editovati video na telefonu preko FilmoraGO:

Na raspolaganju imate i royality-free muziku ukoliko već nemate svoju ili želite da zamenite zvuk u klipu.

Ceo interfejs je veoma jednostavan, moderan i intuitivan. Odmah ćete se snaći.

Uglavnom je sve besplatno ali neki aseti se plaćaju. Mada, i da ne platite ništa možete napraviti odlične klipove. Većina tih super aseta je besplatna.

Jedini problem sa free verzijom što će vam staviti watermark na kraju, ali od toga teško da ćete pobeći ako koristite besplatne aplikacije.

Alternative

E sad, ako ne želite da koristite ovu aplikaciju, imate nekoliko solidnih alternativa:

Sve ove aplikacije su besplatne, ali ćete uvek naići na neko ograničenje u besplatnoj verziji. Uglavnom je to watermark ili ograničenje po pitanju broja aseta.

Kako editovati video na kompjuteru

Za računar imate malo veći izbor i možete malo raditi dosta naprednije editovanje. U ponudi imate mnogo programa ali ja ću ovde navesti primarno besplatne jer ljudi to najviše vole.

MiniTool MovieMaker

kako editovati video na kompjuteru

Ovo je besplatan video editor koji će biti sasvim dovoljan onima koji žele osnovno editovanje, a kreiran je tako da se može snaći svako.

Imate nekoliko bitnih opcija: timeline, seckanje, lepljenje, prelazi, efekti, tekst, šabloni, pokreti…

Što se izvoza tiče, nemate mnogo opcija po pitanju podešavanja kvaliteta. Možete izabrati predefinisane opcije, i podesiti pomalo bitrate, veličinu, kvalitet i to je to. Ipak, sasvim dovoljno za većinu.

Jedina mana je što se ne može uređivati zvuk, može se samo isključiti i uključiti. Ako želite da obradite zvuk, morate to uraditi u drugom programu (Audacity je besplatan i dobar).

VSDC

kako editovati video na kompjuteru

Ovo je jedan od najboljih besplatnih a naprednih video editora. Ima sve funkcije koje bi vam zatrebale: seckanje, premeštanje, prelazi, filteri, slika u slici, stabilizacija, zasebno uređivanje svakog objekta, izvoz u velikom broju formata…

Međutim, zbog svih tih opcija biće vam potrebno vreme da se snađete u programu. Nije toliko intuitivan za početnike.

Lightworks

kako editovati video na kompjuteru

Takođe napredniji video editor koji je skroz besplatan. Imate sve napredne opcije i možda će za nijansu biti konfuzniji početnicima.

Samo neke od opcija: rad sa HEVC/H.265 fajlovima, automatsko detektovanje mobilnih snimaka, pretraga „Amazing Music Tracks“ biblioteke, integracija sa „Audio Network“, dodeljivanje boje objektima, radi na Windows, Linux i Mac sistemima.

OpenShot

kako editovati video na kompjuteru

Veoma poznat besplatan video editor otvorenog koda koji je opremljen hrpom opcija.

Samo neke od opcija: radi na svim platformama, sečenje, animacija i keyframes, beskonačan broj traka, video efekti, audio waveforms, lepi naslovi, 3D animiranje, slow motion… vidi još.

Interfejs je dosta jednostavniji od prethodna dva, ali malo napredniji od onog prvog.

Ukratko: ovaj editor je idealan odnos opcija i težine učenja.

DaVinci Resolve

kako editovati video na kompjuteru

E ovo je „velika artiljerija“ u svetu video editora, najkompleksniji i najdetaljniji.

Opcije ne moram da nabrajam jer ima bukvalno sve što i oni skupi programi.

Ipak, zbog svih tih opcija trebaće vam vreme da ga savladate. Inače je namenjen profesionalnom editovanju i montaži, ali svakako da možete krenuti od prostih editovanja pa učiti.

Naravno besplatan je i dostupan za Windows, Linux i Mac računare.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *