Najbolji besplatni antivirusi za Windows (oktobar 2020)

4

Nezavisni nemački istraživački institut „AV-TEST GmbH“ objavio je rezultate testova antivirusnih softvera za mesec septembar – oktobar. Njihove testove pratim već dugi niz godina jer važe za najpouzdaniji zvanični izvor što se testova antivirusnih softvera tiče.

Kao što je to slučaj u poslednjih godinu dana Windows Defender se nalazi na prvom mestu kao najbolji besplatan AV.

Međutim, primetio sam da su mu rezultati pojedinačnih osobina oslabili iako još uvek drži rezultat od maksimalnih 18 poena (po 6 poena iz sve tri kategorije).

Odmah posle njega su Avast, AVG i Bitdefender Free. Od ova tri bih na prvo mesti stavio Bitdefender jer on ima slabiji rezultat u kategoriji „Usability“ što nije toliko bitno koliko zaštita i performanse – gde je bolji. AVG i Avast su tu negde ali Avast ipak ima bolje pojedinačne rezultate, i to poprilično bolje, pa on uzima treće mesto.

Konačna rang lista najboljih besplatnih AV rešenja za septembar – oktobar 2020:

 1. Windows Defender
 2. Bitdefender Free
 3. Avast Free
najbolji antivirus za pc sept okt 2020
Animacija: top 3 besplatna antivirusa sept-okt 2020. (manji broj = bolji rezultat)

Na animaciji iznad možete uporediti rezultate ova tri antivirusa. Kao što vidite Windows Defender je znatno lošiji u jednoj kategoriji, a to je spora instalacija aplikacija.

Ipak, Defender je znatno bolji u ostalim mnogo bitnijim kategorijama kao što su učitavanje sajtova i preuzimanje fajlova sa interneta.

Za kraj, kao i uvek: ugrađeno AV rešenje koje dolazi sa Windows sistemom je i više nego odlična opcija za većinu korisnika. Ipak, bi bilo dobro s vremena na vreme skenirati računar i drugim alatima.

Klikni ovde da pogledaš sve AV testove.

Izvori av-test.org
Povezano:
4 komentara
 1. milan kaže

  Ja vec duze vreme koristim total security 360, nisam neki poznavaoc , ali mi ne deluje lose.
  Jesi imao dodira sa tim programom?

  1. Stefan Marjanov kaže

   Jesam dosta dugo. Počeli su da ubacuju reklame razne, a i sa razlogom ih AV testovi ne podržavaju. Kad uzmemo u obzir da još usporava računar (ne mnogo ali da) – ne vredi. Dok je ovaj ugrađeni po testovima na prvom mestu držim se njega, videćemo za dalje.

 2. Jovan kaže

  Najiskrenije, malwarebytes mi je spasio zivot nekoliko puta. Sve preporuke, malwarebytes free verzija takodje vrsi posao, premium ako zelite gledajte na black friday da uzmete.

  1. Stefan Marjanov kaže

   Da, radi super posao ali samo kada manuelno skeniraš. Real time zaštita (kao AV) mu je baš loša. Ocena mu je 4.5 po tom pitanju, što je najniža ocena od svih kandidata.

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.